Premium
Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) sprak deze week met de provincies over het Nationaal Programma Landelijk Gebied. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Gebiedsgerichte aanpak stikstof werpt schaduw vooruit

Reacties

  1. Hebben we een stikstof probleem of zit het dieper? Het feit dat de voedselproducenten en andere producenten alle zeilen bij moeten zetten om het Giga Grote aantal mensen e voeden en te huisvesten kan niet anders dan tot ruimte gebrek leiden. Het gebrek aan ruimte voor mens en biodiversiteit wordt via de boer uitgspeelt. Door nu ook het gebruik van plantenvoedende mineralen in te perken zal er meer grond nodig zijn om alle monden te voeden. We kunnen deze ruimte niet meer opeisen in Afrika of Zuid Amerika daar is alle goede grond al in gebruik en de bewoners hebben honger wegens de verbanning naar de droge arme gronden, dus zij komen naar ons om zo de ruimte nog verder in beslag te nemen. ik beschuldig de arme hongerende mensen niet dat ze hn heilbij ons zoeken, maar ik verijt onze beleidsmakers wl dat ze door gaan met inkrimepen van onze voedselprodcutie en het via wetgeving onmogelijk maken om huisvesting te realiseren. Dit alles zou vermeodelijk ten koste gaan van stemmen bij politieke verkiezingen (5 maal / 4 jaar) dus de kleinste groep maar aanpakken en elimineren zij lvern geen zetelschade op.

  2. Als men van mening is dat de stikstofruimte alleen uit de landbouw komt of zo men veelvuldig zegt moet komen, dan geef je aan weinig kennis van zaken te hebben. De landbouwsector heeft in het verleden steeds sterk kunnen leunen op hun lobby die het CDA steeds zo ver kreeg dat er vergunningen werden afgegeven die niet aan de wettelijke criteria voldeden. Deze worden nu bij een rechtelijke toetsing van tafel geveegd, wie is daarvan de dupe de betreffende boer.
    Als je als minister gewoon op het standpunt blijft staan dat elke boer zijn vergunningen op orde dient te hebben doe je volgens mij niets vreemds. Dus als je als minister stelt geen vergunning= stoppen leg je het probleem daar neer waar je het neer moet leggen, want laten we eerlijk zijn Van de Wal heeft geen stikstofprobleem, die kan alleen de boodschap slecht brengen.

    1. Ik zal jouw kennis even bijspijkeren, als je wel een geldige, degelijke vergunning hebt kun je ook gedwongen worden te stoppen door deze onrealistische wetgeving, direct of indirect.

  3. de regering is de regie allang al kwijt door gebrek aan kennis en geen wil om de hele natuurwetgeving opnieuw in te richten. Dus worden we nu geregeerd door de MOB en de rechters die het steeds absurder maken. Ze komen hier niet uit en dus worden de pijlen op de landbouw gericht, dáár moet de stikstof ruimte vandaan komen. Door eerlijke metingen en een eerlijk aerius model is er waarschijnlijk helemaal geen probleem voor de landbouw maar deze kans laten de milieugekkies niet liggen om de boeren te pakken te nemen. Verlopen die gebiedsprocessen wel eerlijk en openbaar, ik hoor her en der dat provincies bezig zijn met een soort landinrichting, dus kaarten waar gebieden uit de landbouw worden gehaald. Het is hoog tijd dat iedereen inzicht krijgt in deze processen en tijdig kan meepraten.

    1. Wat betreft de wil en gebrek aan kennis en geen wil om de hele natuurwetgeving opnieuw in te richten wil ik even het volgende opmerken: Het is maar vanuit welk oogpunt je de zaak bekijkt boeren willen niet echt natuur en wat jij noemt de de milieugekkies willen terug naar een woestenij.
      Wil je komen tot een compromis die zowel voor boer als burger aanvaardbaar is moet je beginnen met het maken van gebiedsplannen en deze plannen dienen inzichtelijk en openbaar te zijn.
      Maar het moet toch duidelijk zijn dat bijvoorbeeld een streek als de Veluwe een bewuste keuze dient te maken of voor recreatie of voor veehouderij. Kortom de stikstofcrises kan enkel worden opgelost door minder dieren. Neem bijvoorbeeld de varkenshouderij waarom wij hier in Nederland de lasten van mest, stank, lawaai en stikstof en het buitenland enkel de lusten( te goedkoop vlees)

  4. Wie stap straks als eerdte uit het overleg, waar Den Haag zijn vingers niet aan wil branden en de kastanjes uit het vuur wil laten halen door provincies en boeren. Gaat dit leiden tot een vernieuwde barst in het vertrouwen in de politiek? Of wordt het erger en gaan we ons nog meer afhankelijk maken van de onvoorspelbare wereldmarkt. Een ding is zeker de Oekraine is nog weer op de wereldmarkt aanwezig dit jaar en de komende jaren zullen ze heel wat puin moeten ruimen om de havens weer op peil te krijgen. Moeten ze wel Rusland uit het zuiden weg jagen, anders hebben ze geen havens. En Nederland evenal adere EU landen zich achter Timmermans en co scharen.

  5. Ja, dat doet Rutte toch ook … ?
    Die spant meisje Vd Wal voor zijn karretje.
    (En zij heeft bij het kruisje getekend, dus heeft ze geen enkele invloed of zeggenschap in dit hele proces….)
    Da’s nou politiek !

  6. Dus in feite laat mevr. van der Walle de provincies het vuile werk uit voeren en houd zij schone handen .

  7. Als je christianne van der wal minister van natuur en stikstof bent,,,,,,dan ben je toch ook mooi in de aap gelogeerd.

    1. Misschien is ze wel zo dom dat ze zelfs daar geen last van heeft.

Beheer
WP Admin