Partner
Foto: Grasdrogerij Hartog PluimveePartner

Ga voor gezond afleidingsmateriaal met een plus

Afleidingsmateriaal dat niet alleen afleiding biedt maar ook nog eens gezondheidsvoordelen heeft. Ook voor vleeskuikens.

Meer gangbare vleeskuikenbedrijven schakelen om naar dierenwelzijnsconcepten. Bij de Nederlandse overheid en verschillende milieuorganisaties staat dierenwelzijn hoog op de agenda. Ook bij de consument begint langzaam meer besef te ontstaan omtrent de verschillende mogelijkheden in het schap van de supermarkt.

Tijdens de huidige Covid-19-crisis zien we weer een flink aantal pluimveebedrijven de stap maken van de gangbare sector naar een concept met minder kuikens per m2 en betere leefomstandigheden. Er is immers minder vraag naar het gangbare vlees dat veel geconsumeerd wordt in bijvoorbeeld de horeca.

De vleeskuikenmarkt laat hierdoor een grillig karakter zien. De overstap naar een andere slachterij, voerfabrikant is al snel een feit. Maar dan moeten de aanpassingen aan de stal nog worden verwezenlijkt. Meer comfort voor de dieren, veranderingen in het lichtplan en andere aanpassingen in de stal.

Concept verplicht tot keuzes in afleidingsmateriaal

Vervolgens komt het bedrijf ook voor de keuze van verschillende afleidingsmaterialen te staan. Als gangbaar pluimveebedrijf is dat even wennen. Het aanbieden van afleidingsmateriaal is nog niet eerder aan de orde geweest.

Het assortiment afleidingsmateriaal is sinds het verplichtstellen in 2018 aanzienlijk uitgebreid. Er kan gekozen worden uit o.a. celbeton, pikstenen, strobaaltjes , ruwvoerbriketten of luzernebaaltjes. Eén soort biedt niet alleen voordelen op het gebied van afleiding maar bevorderd ook de gezondheid, het natuurlijk pikgedrag en wordt bovendien op Nederlandse bodem vervaardigd.

Luzerne bij uitstek geschikt als afleidingsmateriaal

Dit afleidingsmateriaal bestaat uit gehakselde luzerne. Grasdrogerij Hartog uit Lambertschaag oogst, droogt en perst deze handzame balen. De luzerne van Hartog wordt gewonnen in de Nederlandse polders via gecontroleerde teelt. De kleine balen worden gemaakt van een tweede of derde snede, deze is fijn genoeg voor de opname van ruwe celstof door de jonge dieren. De vezelrijke structuur van luzerne ondersteunt de ontwikkeling en het functioneren van de spiermaag en darmen.

Door de ruwe celstof (vezels) uit luzerne worden de aminozuren in het krachtvoerrantsoen beter benut. Hierdoor neemt het gehalte stikstof in de mest en urine af. De vezels stimuleren ook de werking en het opnamevermogen van de spiermaag en darmen. De actieve darmperistaltiek mengt de voedselbrij in de darmen, waardoor de bacteriën in de darmen het rantsoen beter verteren. De kans op dunne mest wordt verkleind en de dikkere mest draagt bij aan een droger stalbed. Dit verlaagt de infectiedruk van parasieten en bacteriën, die in een vochtig klimaat gedijen.

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: Grasdrogerij Hartog

Foto: Grasdrogerij Hartog

Gezondheidsvoordelen van de luzerne vezels

  • Stimuleert de ontwikkeling van de spiermaag – goede vertering
  • Ondersteunt het optimaal functioneren van de darmen – immuunsysteem
  • Positief effect op mestkwaliteit – drogere mest
  • Bevordert het natuurlijk pikgedrag – meer beweging in de stal

Vrij van Salmonella

Voorkom de insleep van ziektekiemen als salmonella en kies voor producten die onder hoge temperatuur in een hygiënische omgeving zijn gedroogd. De Compact Luzerne-baaltjes van Grasdrogerij Hartog ondergaan een hoge temperatuurbehandeling en zijn daardoor vrij van ziektekiemen zoals Salmonella. “Je kunt een salmonellabesmetting in deze tijd niet riskeren, ruwvoer rechtstreeks van het land is daarom geen goed idee.” zegt Dorine, voeradviseur van Grasdrogerij Hartog. Het percentage met salmonella besmette dieren in de Nederlandse vleeskuikenhouderij is erg laag, zelfs ruim onder de Europese doelstellingen. Toch heeft de insleep van ziektekiemen een grote (financiële) impact op het bedrijf.

Voordeel van Hartog Compact Luzerne

  • Draagt bij aan een optimale voederconversie
  • Vrij van ziektekiemen zoals Salmonella
  • Zeer stevig geperst met opname vertragende straps
  • Hygiënisch verpakt, handzaam formaat
  • Handig op te slaan

Bij het drogen van luzerne maakt Grasdrogerij Hartog gebruik van gas. Op deze manier wordt het droogproces nauwkeuriger gestuurd, waardoor de kwaliteit van de Hartog Compact Luzerne beter behouden blijft.

Een overzicht van de prijzen voor vleeskuikens vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin