Foto: Sytze Bakker AkkerbouwFoto

Fritesaardappelen over de stortbak naar de fabriek

De verlading van fritesaardappelen van oogst 2018 is in volle gang en worden op afroep geleverd aan de fritesindustrie. Van der Linde Agribusiness laadt de aardappelen via een stortbak met reiniger.

Dit is voor deze dag de laatste vracht die wordt geladen. De volgende vrachten zullen op afroep volgen.

De fritesfabriek draait 24 uur per dag, dus moeten er ook 24 uur per dag aardappelen geleverd worden.

Bij Aviko in Steenderen koppelt de chauffeur de volle onderlosser af en neemt een lege weer mee. De rangeerder van de fabriek weegt de vracht en verzorgt het lossen van de aardappelen.

De stortbak heeft zo te zien capaciteit genoeg. Er is nog wel ruimte voor meer snelheid.

Chauffeur Kevin van Klaveren die voor AB Texel rijdt, ziet erop toe dat de onderlosser goed geladen wordt. Met een schoon product kun je maximaal laden.

Naast de Fontane s heeft Van der Linde ook nog zo n 2.100 ton Innovator in deze bewaring liggen.

Dit gedeelte van de bewaring omvatte ongeveer 2.100 ton Fontane. Van der Linde heeft voldoende transportbanen om de afstand naar buiten te overbruggen.

Gezien de bult grond die uit de partij komt loont het de moeite om de partij te reinigen. Dat scheelt tarrabijdrage en er kan meer nettoproduct in de vrachtwagen.

Met een goede valbreker kan er veilig begonnen worden met laden. Op deze manier komt er een mooi product in de onderlosser van AB Texel.

Het is duidelijk een kwestie van nalezen. Hier zijn Marten Dijkstra en een Poolse medewerker bezig om de laatste tarra uit de partij te halen. De mannen zijn zelfs op zondag inzetbaar.

Op deze grote stortbak is ook een leesmogelijkheid om kluiten en eventuele rot er handmatig uit te halen.

Met deze mobiele stortbak wordt de partij ontdaan van losse grond, loofresten, kluiten en ander ongerechtigheid. De laadcombinatie heeft een eigen motor voor de aandrijving en wordt daarom ook gebruikt voor aflandlevering van aardappelen.

Het opscheppen wordt gedaan door Jasper Vinke, allroundmedewerker bij Van der Linde. Het bedrijf van Van der Linde omvat zo n 1.500 hectare met 450 hectare fritesaardappelen en eigen pootgoedteelt. Het bedrijf wordt gerund door 3 ondernemers. Met 10 man zetten ze de werkzaamheden rond.

In Swifterbant worden fritesaardappelen van het ras Fontane van Van der Linde Agribusiness uit Marknesse over een grote mobiele Grimme stortbak verladen voor de fritesfabriek van Aviko in Steenderen. - Foto's: Sytze Bakker

Beheer
WP Admin