Foto: ANP AlgemeenNieuws

Friezen opgepakt voor mestfraude

Twee Friezen zijn opgepakt op verdenking van mestfraude. De fraude bestond uit het op papier afvoeren van mest, die op eigen grond werd uitgereden.

Het gaat om een 32-jarige man uit Littenseradiel en een 55-jarige man uit Tytsjerksteradiel. De mannen zijn aangehouden in een lopend onderzoek waarbij de politie Noord-Nederland samenwerkt met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

In het kader van dit onderzoek is in januari huiszoeking verricht in de woning van de man uit Littenseradiel en op een bedrijfslocatie in die plaats. In maart is onderzoek gedaan in de woning van de andere verdachte. Bij de huiszoekingen werden computers en administratie in beslag genomen.

Beide mannen worden verdacht van valsheid in geschrifte. Ze zouden valse Vervoersbewijzen Dierlijke Meststoffen hebben opgemaakt en valse meldingen hebben gedaan aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Twee hebben als intermediair opgetreden en hebben boeren geholpen met de verantwoording, de fictieve mestafvoer en fictief grondgebruik. Het onderzoek heeft zich gericht op de jaren 2014 en 2015.

Bij de fraude is mest op papier afgevoerd, terwijl het in werkelijkheid op eigen grond werd uitgereden, aldus de politie. De aangehouden verdachten hielpen de veehouders met het opmaken van valse vervoersbewijzen dierlijke meststoffen. Een deel van de veehouders zal naar verwachting naheffingen van RVO tegemoet zien.

Beheer
WP Admin