Het areaal zachte tarwe komt in Frankrijk uit op ruim 4,36 miljoen hectare, een afname van 366.000 hectare vergeleken met een jaar eerder. Dat is het kleinste areaal in dertig jaar tijd en ook geringer dan in vorige ‘rampjaren’ zoals 2003 met langdurige vorst. - Foto: Matthijs Verhagen AkkerbouwNieuws

Fransen telen half miljoen hectare minder wintergraan

Het areaal aan ingezaaide wintergranen komt in Frankrijk volgens de laatste schatting uit op 6,2 miljoen hectare. Dat is een half miljoen hectare ofwel 7,5% minder dan in het voorjaar van 2023. Het slechte weer van de afgelopen maanden heeft het inzaaien ernstig bemoeilijkt, aldus de agrarische infodienst Agreste. De overvloed aan water, in sommige gevallen overstromingen, hebben boeren ertoe aangezet percelen weer om te ploegen en te wachten voor voorjaarsgranen.

Het areaal zachte tarwe komt uit op ruim 4,36 miljoen hectare. Dat is een afname van 366.000 hectare vergeleken met een jaar eerder. Dat is op 2020 na het kleinste areaal in dertig jaar tijd en ook geringer dan in vorige ‘rampjaren’ zoals 2003 met langdurige vorst. Het areaal zachte tarwe is daarmee ook 7,5% kleiner dan het gemiddelde over de vijf voorafgaande seizoenen. Bij wintergerst blijft de terugloop met een areaal van 1,27 miljoen hectare beperkt tot 90.000 hectare ofwel 6,6%. Het areaal gerst blijft daarmee wel nagenoeg gelijk aan het gemiddelde over vijf jaar.

Haver halen uit Spanje of Duitsland

Bij de minder belangrijke gewassen is triticale ingezaaid op 299.000 hectare. Dat is 26.000 hectare minder dan begin 2023. Het areaal harde of durum tarwe zet de gestage daling van de afgelopen tien jaar voort met nu 210.000 hectare vergeleken met 229.000 hectare een jaar geleden. Verder zetten Franse boeren op niet meer dan 43.000 hectare haver, een verdere daling met bijna 16% vergeleken met een jaar geleden. In dat kader heeft Danone ook meegedeeld dat het de haver voor een nieuwe fabriek voor Alpro havermelk moet halen uit Spanje of Duitsland. Dit omdat Franse boeren er niet voldoende van telen.

Agreste meldt ook dat het areaal koolzaad met 1,336 miljoen vrijwel stabiel is vergeleken met een jaar geleden en ook 15,8% groter is dan het vijfjaarlijkse gemiddelde. Het Franse areaal aan koolzaad bereikte drie jaar geleden een dieptepunt van minder dan 1 miljoen hectare maar is sindsdien weer fors toegenomen.

Lees ook: Overstromingen teisteren boeren in België en Frankrijk


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  1. Eens lijken of de graanprijzen oude- en nieuwe oogst gaan reageren. Je zou denken dat kopers wat nerveus gaan worden. Ik zou namelijk als koper al gaan inkopen. Als verkoper zou ik wachten ( op een misoogst).

Beheer
WP Admin