Graanoogst in Frankrijk. - Foto: Mark Pasveer AlgemeenNieuws

Franse boer kan goedkoop lenen

Franse boeren kunnen leningen krijgen met een rente tussen 0 en 2,5% om geldproblemen op te vangen. Ook roept de aanleg van waterbekkens grote emoties in Frankrijk op.

Boeren in nood komen ook in aanmerking voor een jaar uitstel van aflossingen en rentebetalingen. Dat deelde minister van Financiën Bruno le Maire mee in het kader van de reeks toezeggingen aan de protesterende boeren.

Le Maire heeft over de regelingen afspraken gemaakt met de banken in zijn land. Eerder kondigde president Macron al financiële steun voor boeren in nood aan. Die regeling moet de komende weken verder worden uitgewerkt.

Strijd om water

De regering wil daarnaast de aanleg van grote waterbekkens voor agrarisch gebruik makkelijker maken. Boeren willen graag in de winter gevallen neerslag opslaan voor gebruik in de steeds drogere zomers. Milieu- en andere organisaties zijn fel tegen ‘exclusief’ gebruik van water door de boeren. Dat leidde vorig jaar tot een grote veldslag tussen tegenstanders en de ME, toen de aanleg van één zo’n bekken in Midden-Frankrijk zou moeten beginnen.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Reacties

  1. gelijke monniken gelijke kappen, waarom geen een minister vooooor de landbouw in eureopa…… in nederland hebben we een minister van de landbouw, (af te komen minister)…lijkt het wel

Beheer
WP Admin