Foto: Koos Groenewold AkkerbouwNieuws

Frans suikerbedrijf Cristal Union betaalt meer na neonics-verbod

Het Franse suikerbedrijf Cristal Union gaat voor de komende campagne de bietenprijs optrekken naar € 45 per ton (16%). Cristal Union wil zo telers compenseren voor verliezen door de vergelingsziekte na het verbod op neonicotinoides.

Cristal Union wil bovendien samen met de sector en de overheid de surveillance en alarmering rond besmettingen met die ziekte fors opvoeren.

‘’De mogelijkheid van een jaarlijkse derogatie gedurende drie jaar is afgekondigd in 2020 nadat een ernstige epidemie van de vergelingsziekte de opbrengsten bij bietentelers in Frankrijk met gemiddeld 30% had geamputeerd. Dat moest de tijd bieden om effectieve alternatieve oplossingen te vinden voor de neonicotinoides. De Franse staat heeft het arrest van het Europese Hof gerespecteerd en het tijdschema voor het verbannen van neonicotinoides met een jaar vervroegd,” constateert het tweede suikerbedrijf van Frankrijk.

In actie

Cristal Union is daarop ‘onmiddellijk in actie gekomen om haar leden/telers in staat te stellen om dit het hoofd te bieden’. Behalve een forse prijsverhoging van de bieten en het monitoren van de ontwikkelingen zal het bedrijf ook actief bijdragen aan het verdere onderzoek naar alternatieven ‘met de vaste overtuiging dat variëteiten selectie de beste resultaten op zal leveren.’

Kritisch

Voorzitter Olivier de Bohan blijft echter uiterst kritisch: “Opnieuw lijdt onze landbouw onder een idealistische visie en dogmatische verboden. Het principe van gezond verstand zegt: ‘geen verbod zonder oplossing’. Terwijl de hele bieten-suiker sector in Frankrijk gemobiliseerd is om alternatieven voor neonicotinoides te vinden, deelt het Europese Hof een mokerslag uit. Onze rol als coöperatie is om onze leden te ondersteunen om dit op te vangen. Daarom hebben we, naast technische steun om de beste protocollen per regio uit te werken, de bietenprijs voor 2023 verhoogd. Daarmee geven we een sterk signaal aan de telers om hen aan te moedigen hun bietenareaal in stand te houden of zelfs uit te breiden.”


Nieuwsbrief gewasbescherming

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen gewasbescherming.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin