Landbouwminister Stéphane le Foll.<br /><em>Foto: AFP</em> AlgemeenNieuws

Frankrijk let strenger op dierenwelzijn

Eigenaren of directeuren van Franse slachthuizen waar misstanden worden aangetroffen, kunnen daarvoor binnenkort persoonlijk worden vervolgd.

“De Staat heeft een verantwoordelijkheid voor dierenwelzijn, maar dat werkt niet als de mensen in het slachthuis hun verantwoordelijkheid niet nemen”, aldus minister Le Foll van landbouw.

De minister zei dat bij de presentatie van een plan om het welzijn van boerderijdieren te verbeteren en ook beter te controleren. Dat volgt op een reeks onthullingen van actiegroep L214 over ernstige dierenmishandeling en andere misstanden in enkele kleinere abattoirs.

Boete of celstraf

Le Foll kondigde eerder al aan dat alle slachthuizen in Frankrijk zullen worden geïnspecteerd. Hij wil ook dat in elk slachthuis permanent een controleur van de overheid aanwezig is. Daar komt nu bij dat directeuren en/of eigenaren van die bedrijven een boete of celstraf kunnen krijgen als er onder hun verantwoordelijkheid zaken misgaan. ”Op dit moment is de leiding niet direct ter verantwoording te roepen en dat gaan we veranderen.”

Scholing en trainingsprogramma’s

Verder zal het onderwerp dierenwelzijn worden opgenomen in de scholing en trainingsprogramma’s voor degenen die met het slachten zijn belast. “Dat gaat gelden voor elk slachthuis, ongeacht de omvang”, aldus Le Foll die daarmee verwijst naar het feit dat Frankrijk nog altijd veel kleinere, plaatselijke slachtvoorzieningen kent.

Tenslotte wil Le Foll dat klokkenluiders die misstanden aan het licht brengen niet het risico lopen dat ze worden ontslagen.

Beheer
WP Admin