Schermopname van de gefilmde wantoestanden in een slachthuis in Vigan.<em><br />Foto: <a href="http://www.l214.com/enquetes/2016/abattoir-made-in-france/le-vigan/">L214</a></em> AlgemeenNieuws

Frankrijk geschokt door misstanden in abattoir

‘Deze praktijken zijn volstrekt onaanvaardbaar. Ik heb onmiddellijk een onderzoek ingelast door de onderzoekspolitie voor dieren en planten’, zegt minister Stéphane le Foll van landbouw over de misstanden in een slachthuis in Le Vigan, in het zuiden van Frankrijk.

Het abattoir is inmiddels gesloten door de regionale overheid.

De ernstige misstanden zijn aan het licht gebracht door de dierenactivistenorganisatie L124. De met een verborgen camera gemaakte beelden laten schokkende toestanden zien. Schapen worden met grote kracht over metalen hekken tegen het volgende hek gegooid, varkens worden letterlijk op de slachtlijn gestompt en aan één poot hangende runderen, schapen en varkens zijn duidelijk nog in leven op het moment dat hun keel wordt doorgesneden. Dat is des te harder aangekomen, omdat het slachthuis pretendeert biologisch vlees te produceren. De video is inmiddels op de sites van vrijwel alle Franse media verschenen.

Onderzoek gestart

Minister Le Foll reageerde direct met een scherpe verklaring. Behalve zijn eigen ‘onderzoeksbrigade’ heeft ook de officier van justitie een onderzoek ingelast. “We willen de feiten die in deze film te zijn zien verder vaststellen”, aldus het parket tijdens een door voorzitter Roland Canayer van de regioraad voor Gard belegde persconferentie. “Wij hebben onmiddellijk de volgende maatregelen genomen: het slachthuis is direct gesloten en het personeel is tot nader order op non-actief gesteld.”

Le Foll wijst er overigens op dat Frankrijk 263 abattoirs telt die jaarlijks in totaal 300 miljoen ton vlees produceren. “Die worden strikt gecontroleerd door 2.500 ambtenaren van mijn ministerie.”

Soortgelijke beschuldigingen

De affaire heeft L124 volop in de schijnwerpers gezet. De actiegroep die tegen de consumptie van alle dierlijke producten ageert is vernoemd naar een artikel uit de plattelandswet, of Code Rural, over het welzijn van dieren. L124 kwam een paar weken geleden al naar buiten met soortgelijke beschuldigingen aan het adres van een slachthuis in Alés, op slechts enkele tientallen kilometers van Le Vigan.

De video was tot dinsdagavond al 600.000 keer bekeken op YouTube, terwijl die over Alés tot 1.640.000 views kwam. L124 telt inmiddels meer dan 6.500 aanhangers die samen een budget van ongeveer een half miljoen euro bij elkaar brengen. De organisatie is in 2003 opgericht door enkele militanten tegen het gedwongen vetmesten van eenden voor de productie van foie gras. Een van de oprichters, Brigitte Gothiere, dochter van een slager, verwoordde haar ‘bekering’ als volgt: “Op een avond zat ik ham te eten en toen zei mijn vriend opeens: je eet eigenlijk een varken. Die opmerking heeft me volledig veranderd en nu heb ik al 20 jaar geen enkel dier meer gegeten. Dieren hebben dezelfde rechten als mensen.”

Beheer
WP Admin