Foto: Jan Zonderland MechanisatieFoto

Fraai mechanisch ‘geweld’ op Canadese beurs

Boerderij bezocht medio september Canada’s Outdoor Farmshow in Woodstock, Ontario. Een evenement dat jaarlijks bijna 50.000 bezoekers trekt.

Op de stand van de gezamenlijke Case IH-dealers was een nieuw model Case-combine met retro look te zien. De stijl en kleurstelling zijn gebaseerd op de eerste axiaal combine die ruim 40 jaar geleden voor het eerst door Case IH op de markt werd gebracht: wit cabinedak, witte velgen, een wat valere rode kleur en authentieke logo's en belettering.

Groenbemesters - of zoals men hier zegt: cover crops - winnen de laatste jaren sterk aan populariteit. Vaak wordt hiervoor rogge gezaaid, maar soms ook mengsels van verschillende soorten zoals klavers, bladrammenas en erwten. Op de foto is een Kuhn Excelerator te zien. Dit is een schijveneg met opgebouwde pneumatische zaaimachine waarbij het zaad tussen twee verkruimelrollen over de grond verspreid wordt.

Op de stand van Specialty Vegetable Equipment (SVE) nabij Woodstock - onder meer importeur van Agrifac-spuitmachines - stond een kistenwagen van het Engelse merk Larrington Trailers. Deze wagens zijn ontworpen om kwetsbare gewassen zoals aardappelen, uien of wortelen zonder beschadiging direct in kisten te rooien. Een frame met kunststof zakken wordt hydraulisch neergelaten; in elke kist een zak. Die zakken worden dicht geklemd door veerbelaste rollen die het product geleidelijk in de kist laten zakken. Als de kisten vol zijn, wordt het frame met zakken omhoog gehaald en kunnen de volle kisten afgeladen worden.

Dit is de stand van Nuhn Industries, fabrikant van mestverwerkingsapparatuur. Hier was de nieuwe grote tandemtank te zien. Dit zijn twee gekoppelde 3-assige tanks met een gezamenlijke inhoud van 57 kuub. Het geheel staat op zes assen met 35 x 32 diagonaal-banden. Van elke tank zijn de voorste en achterste as gestuurd, alle assen zijn geremd. De tanks worden gevuld met een aparte pomp via de achterste tank. Door middel van een pomp op de voorste tank wordt de mest over het land verspreid. Die pomp heeft een capaciteit van 11 kuub per minuut. In 5 minuten is de tank dus weer leeg. - Foto's: Jan Zonderland

Nog een voorbeeld van groot. Dit zijn V-box-wagens waarin graan, mais of sojabonen worden vervoerd. Deze V-vormige bakken hebben een uitloop aan de zijkant. Een gemiddelde wagen heeft hier zo'n 500 tot 600 bushel inhoud. Van Oostrum Farm Equipment toonde een Martin-wagen met een in houd van maar liefst 1.200 bushel. Dit komt overeen met een gewicht van zo'n 32 ton. Het onderstel heeft voor en achter een tandemas. De achterste assen zijn geremd. De uitloop van deze wagen zit aan de onderkant en wordt hydraulisch bediend.

Op een beurs als deze zijn altijd stands te vinden waar aardige en /of handige dingen verkocht worden. Zoals deze starthulp. Die bestaat uit een lithium-batterij met 1.000 ampère vermogen; genoeg om een redelijke trekker met een zwakke accu een boost te geven. Ook zitten er allerlei stekkers bij om de meest uiteenlopende apparaten van stroom te voorzien.

Kiepwagens worden hier nog niet echt veel gebruikt, maar de laatste jaren zijn verschillende Europese merken hier wel verkrijgbaar. De markt beperkt zich voornamelijk tot de ruwvoeroogst. Naast Veenhuis, Peecon en VGM is nu ook Beco hier verkrijgbaar via Bos Agri Sales in Nederland. Van een dealernetwerk zal het niet direct komen - daarvoor is de markt te klein -, maar geïnteresseerde klanten kunnen via Bos eenvoudig een Beco-wagen importeren.

Spuitenfabrikant Damman probeert ook in Canada voet aan de grond te krijgen. Op de bedrijfsstand stond een machine uit de Profi Class, die al een seizoen draait bij een grote aardappelteler in Ontario. Dit is een 6-wielige machine met een tankinhoud van 11.000 liter en 36-boom met luchtondersteuning. Het totale gewicht is - met volle tank - 26 ton.

Het gerucht ging dat de volledige lijn van Claas-trekkers nu ook in Canada beschikbaar zou zijn. Navraag bij de importeur/dealer voor Ontario leerde echter dat dit nog steeds niet het geval is. De Xerion- en de Axion-modellen zijn welk verkrijgbaar, maar de kleinere series niet.

In bepaalde streken in Ontario kunnen nogal wat stenen in de grond zitten. Dat kan lastig zijn. In plaats van stenen te verwijderen, kun je ze ook in kleine stukjes vermalen zodat je er geen last meer van hebt. Op een klein stukje grond werd een dergelijke stenenfrees gedemonstreerd. Er waren rijen met stenen gemaakt, de grootste tot wel 50 centimeter groot. Daarna werden deze rijen met de machine bewerkt. Met relatief weinig vermogen - voor de machine stond een John Deere 7810 - werden deze stenen werkelijk verpulverd. Als er erg veel stenen in de grond zitten, wordt het volledige veld bewerkt. Als het minder extreem is, worden de stenen eerst in rijen 'geharkt' en worden de rijen 'gefreesd'. Erg snel gaat dat niet, met zo'n 400 meter per uur.

Beheer
WP Admin