Bekijk onderaan dit artikel de fotoreportage over ATH 2022. - Foto's: Mark Pasveer MechanisatieFoto

Foto’s | Hét machinenieuws van beurs AgroTechniek Holland 2022

Woensdag 14 september ging de AgroTechniek Holland-beurs in Biddinghuizen (Fl.) van start. In deze fotoreportage brengen we al het machinenieuws dat op mechanisatiebeurs ATH 2022 is te zien.

Het meest opvallende nieuws op de AgroTechniek Holland 2022? Dat is toch wel dat Zetor-importeur Zetrac uit Goor (Ov.) ook het Turkse trekkermerk ArmaTrac gaat importeren. Verder pronken er vooral specifiek Nederlandse ontwikkelingen op de beurs, die door het coronavirus een aantal jaren zijn uitgesteld.

Een andere trend, die al jaren voortduurt, is elektrificatie. Dat zien we deels terug bij onkruidbestrijding, zoals bij Zasso en NuCrop, en bij de aandrijving van machines.

En dan enkele beursprimeurs, zoals Fendt die het nieuwe model 728 Vario toont. New Holland komt met een nieuw model T5 en Case IH met een nieuwe Farmall A-serie. Bekijk de fotoreportage hieronder voor het gehele nieuwsoverzicht.

Medeauteurs: Martijn Knuivers en Jacco van Erkelens

Zetrac, de importeur van Zetor-tractoren, wordt ook importeur van het Turkse merk ArmaTrac. ArmaTrac zijn relatief eenvoudige goedkope trekkers, met Deutz-motor en ZF-achteras. Cabine en vooras zijn van eigen makelij. Reden dat Zetrac ArmaTrac erbij neemt, is dat Zetor in het segment 60 tot 80 pk alleen de Major van 75 pk met mechanische hef kan aanbieden. Meer smaken zijn er niet. Boven de 80 pk heeft Zetor wel een compleet aanbod van eenvoudig tot luxe met de Proxima, Forterra en Crystal. Omdat ArmaTrac diverse modellen heeft in het segment onder de 95 pk, kan Zetrac voortaan in het 60-80 pk segment een qua prijs gelijkwaardig alternatief aanbieden naast de Major. Op de stand pronkt een ArmaTrac 1254Lux CRD4 van 125 pk met elektronische hef. Deze kost rond €66.000.

Het nu twee jaar oude bedrijf Agremote uit Hazerswoude-Dorp (Z.-H.) ontwikkelde een systeem waarmee elke sleepslangpompunit op afstand bedienbaar is te maken. Het systeem bestaat uit twee modules met beeldschermen, die via radio’s verbonden zijn. Hierdoor is het mogelijk om vanuit de trekker met bemester via een Topcon A3-beeldscherm een motorpompunit of trekker en mestpomp te bedienen. Agremote maakt hiervoor gebruik van standaard componenten om kleppen, schuiven of toerentallen te bedienen. Een trekker die voor de pomp staat wordt bijvoorbeeld uitgerust met een elektrisch stappenwiel op het handgas, of een 3D geprint mechanisme wat met een lineaire elektromotor het gaspedaal indrukt. De trekker heeft een (standaard) stekkercontact nodig waarmee Canbus-data wordt uitgelezen, zodat je vanaf de bemester zaken als tempreratuur, oliedruk en het toerental in het oog hebt. Als er sprake is van een mestbuffer op de pomp, dan is ook een niveausensor leverbaar waarmee een vacuümpomp automatisch wordt in- en uitgeschakeld. Andere mogelijkheden, zijn het automatisch verlagen van het motortoerental als de bemester heft op de kopakker, of om de turbodruk een zekere voordruk te laten geven, of ook het toerental van de waterpomp aan te sturen. Een reeds aanwezige flowmeter wordt gebruikt om op basis daarvan de hoeveelheid water in kuubs of in percentage te regelen. Reken op een vraagprijs van €17.500 voor een basisset, wat bestaat uit de bedieningskasten, waarmee je een aantal kleppen en het motortoerental op afstand kunt regelen.

Trekkerfabrikant Case IH heeft de Farmall A opgefrist met een nieuwe cabine en achteras. De trekker is inmiddels 10 jaar in productie. De cabine heeft nu vier stijlen, terwijl de oude er zes had. Dat geeft een beter zicht opzij. De portaal-achteras heeft plaats gemaakt voor een normale doorlopende achteras. Hierdoor kon ook het hefvermogen opgekrikt worden van 3,9 naar 4,4 ton. Er zijn 2 modellen, de A90 van 90 pk en de A100 van 101 pk. De transmissie blijft een 12V-12A-bak, met naar keuze een mechanische omkeer of een omkeershuttle. Het stuur is voortaan met een pedaaltje verstelbaar in plaats met een hendeltje. Af fabriek voortaan leverbaar met MX-voorlader. Dat was voorheen Stoll. Grote verandering, maar niet per se verbetering, is dat ook dit segment voortaan AdBlue nodig heeft.

De Tsjechische fabrikant SMS heeft een relatief eenvoudige wiedeg op de markt gebracht, die te zien is op de stand van importeur Van Meer Trading uit Hapert (N.-Br.). De wiedeg is leverbaar vanaf 2 meter werkbreedte (in de fronthef) tot 12 meter werkbreedte, en het werktuig bestaat uit zes tandrijen. De agressiviteit van de tanden is in te stellen met een pen-gat-verstelling achter de machine. De zes meter brede uitvoering die op de beurs te zien is bestaat uit drie delen die elk pendelend zijn opgehangen en optioneel zijn er vier dieptewielen. Een uitvoering van zes meter telt 234 tanden. Er zijn drie verschillende tanddiktes leverbaar: 6, 7 of 8 millimeter. De brutoprijs is €7.000. Optioneel is er ook een opbouwzaaimachine leverbaar.

Mechanisatie- en machinebouwbedrijf Van Den Broek uit Moordrecht (Z.-H.), bekend van onder andere de bouw van de Slurry Swivel-sleepslangpijp voorop de trekker, heeft zelf een sleepslangbemester ontwikkeld. De bemester is ruim 12 meter breed en volgens de bouwers onderscheidt de machine zich vanwege het gewicht. De sleepslangbemester zou 2.900 kilo wegen inclusief een trekboom voor de slang (indien niet in gebruik met een Slurry Swivel) en uitgerust met sleufkouters. Volgens Van Den Broek is dit mogelijk door gebruik van een speciale staalsoort, en een volledig gezet bemesterframe. De bemester is voorzien van twee verticale verdelers, elf secties met luchtafsluiters, en hydraulische cilinders zorgen voor een gelijke bodemdruk. Optioneel is de bemester leverbaar met schijven. Reken op een verkoopprijs van zo’n €100.000.

Marant Motortechniek uit Waardenburg (Gld.) is dealer van FPT-motoren in de Benelux en levert deze aan zelfbouwende OEM’s, en sinds kort is Marant ook importeur van het jonge, Italiaanse bedrijf NGV Powertrain. NGV koopt bij FPT motorblokken in, en bouwt die om zodat de blokken gebruikt kunnen worden met alternatieve brandstoffen. Marant toont op de beurs een 8,7 liter grote FPT-zescilinder gasmotor die Stage 5-gehomologeerd is. De importeur verwacht dat er vraag is naar een motor die kan draaien op methaangas bij ondernemers met een eigen biogasinstallatie – denk aan gebruik op een zelfrijdende voermengwagen. Volgens Marant heeft de motor hetzelfde koppel als een dieselmotor, maar dan met alleen gasverbranding. Hoe dat precies werkt, wil het bedrijf nog niet verklappen.

Veenhuis heeft een nieuwe bemester voor loonwerkmachines ontwikkeld, de Fullject Xline. Dit wordt de opvolger van de Schuitemaker Exacta en de Veenhuis Euroject Pro. De Fullject Xline is 25% lichter dan zijn voorganger. De 9 meter bemester weegt 2.600 kilo, 800 kilo lichter dan het oude 9 meter model. De bemester bevat 40% minder slijtdelen en 33% minder smeernippels. De afstand tussen elke schijf bedraagt 18,75 centimeter, zodat rijenbemesting in de mais tot de mogelijkheden behoort. Standaard is de bemester nu voorzien van luchtafsluiters, zodat het maar een kleine stap is naar gps-aansturing. Naast 9 meter komen er versies van 6, 10,5, 12 en 15 meter. Alle blijven ingeklapt in transporthoogte onder de 4 meter. De oude modellen waren vooral gegalvaniseerd qua kleur, de Fullject Xline donkergrijs met gele elementen, en daardoor meer herkenbaar als een Veenhuis.

Bromach uit Gorredijk (Fr.) is al jaren importeur van het Noord-Ierse merk Redrock, en haalt sinds kort ook de mesttanks van het merk naar Nederland. De tanks zijn leverbaar met 4,8 tot 20 kuub tankinhoud, en op de beurs in Biddinghuizen toont Bromach een mesttank met 11,5 kuub inhoud. Opvallend is de 8-duims-slangaansluiting aan de zijkant en de 900/60 R32-banden. De maximale bandenoptie is 1050/50 R32. Optioneel is een turbovuller leverbaar, LS-bediening en ook een zuigarm. De dissel is met spiraalveren geveerd. En er is een vacuümpomp leverbaar met 11.000 of 13.800 l/min-pompcapaciteit. Reken op een verkoopprijs van €60.000 in een kale uitvoering, tot €80.000 in volledige uitrusting.

Mechanisatiebedrijf en machine-importeur Abemec heeft een rotorhark gebouwd, speciaal voor gebruik in de wegbermen. Abemec noemt de hark toepasselijk BermProfi HD en bijzonder aan de hark is dat deze ten eerste bijzonder degelijk gebouwd is, en ten tweede dat de hark hydraulisch naar buiten kan zwenken. Dat laatste maakt het mogelijk om snel tussen en langs boomrijen te harken, omdat de hark rijdend twee meter naar buiten te zwenken is, en terug. Er is een obstakelbeveiliging ingebouwd die zorgt dat de hark automatisch terug naar binnen zwenkt als de hark iets raakt.

Kuhn gebruikt de ATH om haar nieuwe zaaimachine Sitera 300-serie zaaimachine voor te stellen. Kuhn had al een Sitera 3.000-serie, maar daar is de Sitera 300-serie bijgekomen. Het vervangt onder andere de Integra 3003. De 3.000 is meer een machine voor de loonwerker, terwijl de 300 meer een boerenklasse-machine is. Een 4-cilinder trekker volstaat. De machine is compacter dan de 3.000-serie. Zo staan kunstmest en zaaikouter maar 15 centimeter uit elkaar, terwijl dat bij de 3.000 serie 28 centimeter is. Voordeel is dat de zaaimachine ook past op het oude model rotorkopeg van Kuhn. Er komen drie versies. De 310 met schaarkouter, de 320 met enkele grote zaaischijf en de 330 met dubbele schijven en nadrukrollen aan een parallellogram. Mechanisch aangedreven. Elektrische aandrijving volgt spoedig. Reesink Agri wil de nulserie komend najaar gaan testen.

Op de stand van mechanisatiebedrijf en importeur Coenders uit Lottum (L.) staat een pneumatische kunstmeststrooier van machinefabrikant Swincosem uit Mierlo (N.-Br.). De strooier heeft een tankinhoud van 2.000 liter, heeft een werkbreedte van 27 meter en telt 36 uitlopen. Het doseersysteem kan 10 tot 2.000 kilo per hectare strooien, werkt met luchtschakeling en kan aangestuurd worden op basis van een taakkaart. De tank is voorzien van een weegsysteem die meet hoeveel kilo er realtime wordt verstrooid, en voorzien van een neigcilinder om handmatig de boom vlak te stellen. Opvallend is dat je de uitlopen eenvoudig kunt verschuiven over de werkbreedte van de boom, en daardoor is de strooier bruikbaar in rijenteelt. De uitlopen zijn uit te rusten met ketsplaatjes, en die zijn zonder gereedschap te verstellen en te verdraaien.

Machinefabrikant TBL Techniek uit Lettele (Ov.) had bemester in het programma vanaf 9 meter werkbreedte, en introduceert nu ook een zogenoemde Basic Plus-bemester van 6 tot 9 meter werkbreedte. De elementen zijn hetzelfde als Compact Profi, en kunnen dus ook 10 graden zwenken en 25 centimeter op en neer bewegen. Maar het frame is lichter gebouwd, met name de schaarconstructie die bij de grotere werkbreedtes de uiterste elementen de grond in drukt ontbreekt bij de Basic Plus. De bemester is leverbaar met een bolle schijf of een V-schijf. Een zes meter brede uitvoering met bolle schijven kost €47.000.

Vanaf 2024 wordt een gesloten vulsysteem voor vloeibare gewasbeschermingsmiddelen op veldspuiten Europees verplicht. Dat voorkomt emissies naar het milieu en is veiliger voor de toepasser. Elke can wordt tegen die tijd met een EasyConnect-dop uitgerust, waarmee de can op een vulsysteem kan worden geklikt. Homburg Holland uit Stiens (Fr.) is sinds kort importeur van de Israëlische Tefen AccuRite. Het systeem kan cans geheel of gedeeltelijk legen. Het volume is digitaal instelbaar per 0,1 liter. Vooralsnog is het minimaal instelbare volume 0,5 liter, maar wellicht wordt dat 0,3 liter. De concurrentie heeft vooralsnog geen instelbaarheid en afleesmogelijkheid voor gedeeltelijk legen. Na het legen wordt de can gespoeld. De Tefen gaat omstreeks €3.500 kosten. Vanaf het derde kwartaal van 2023 wordt de Tefen leverbaar.

Machinefabrikant Vervaet uit Biervliet (Zl.) heeft een nieuwe rooiunit ontwikkeld voor de bietenrooiers, die optioneel leverbaar is naast de standaard rooiunits. De rooiunit bestaat uit een rollenbed met zeven walsen die de bieten eerst naar binnen draaien, dan naar buiten en vervolgens naar het midden. Op die manier zou de machine de grond egaal over de machinebreedte eruit reinigen. Naast het rollenbed zijn er langere rooistelen waardoor er meer ruimte is onder de rooibalk voor dikke bieten. Nieuw is ook, dat er realtime opbrengstmeting leverbaar is. De sensoren hiertoe plaatst Vervaet onder de machine, onder de rondgaande band. De John Deere-ontvanger die de data verzendt plaats Vervaet op de rooiunit, om de vertraging op te vangen tussen het moment dat de biet uit de grond komt en de sensor passeert.

Machine-importeur Farmstore uit Cuijk (N.-Br.) haalt sinds kort de stalvoerwagens van het Franse merk Bélair naar Nederland. De Bélair-stalvoerwagen, ook wel zerograzer genoemd, is leverbaar van 19 tot 41 kuub inhoud. Er hangt een trommelmaaier voorop, en het gras wordt via een balkeninvoer bovenin de wagen gebracht. De wagen zwenkt uit naar rechts, zodat de trekker niet eerst door het gras hoeft te rijden.

Het patent van Treffler op de sneleg is verlopen, waardoor diverse fabrikanten zich op de wiedeg hebben gestort. APV, Carré, Hatzenbichler en Horsch volgden. En nu ook Einböck. De 320 tanden zijn indirect verend. Elke tand zit via twee veren verbonden aan een verstelbaar subframe. De binnenste veer geeft een tanddruk van 0 tot 0,5 kilo, de buitenste zichtbare veer van 0,5 tot 6 kilo. Met 320 tanden is de maximale veerdruk dus 1.980 kilo. De wiedeg weegt ook 2 ton, zodat de eg zelfs bij maximale veerdruk niet gaat zweven. Op de Reesink-stand stond een nulserie. Het productiemodel wordt 10 centimeter korter, en de machine komt wat dichter op de trekker, zodat het zwaartepunt wat meer naar voren komt te liggen. Verkrijgbaar in 6, 9 en 12 meter. Een 9 meter variant gaat €38.255 kosten.

Trekkerfabrikant Fendt toonde de zevende generatie 700-serie onlangs aan de pers. De fabrikant maakte van de AgroTechniek Holland gebruik om de trekker voor het eerst aan het grote publiek voor te stellen. De trekker was te zien bij de beide Fendt-importeurs Agromec en Mechan Groep. Lees meer over deze nieuwe trekker in komende editie Trekker Magazine, nr. 409.

Fendt-importeur Agromec uit Veghel (N.-Br.) presenteerde een 200 pk sterke elektrische trekker op basis van een Fendt 718 Gen6. De Vario-transmissie is nog aanwezig en het basismodel is gelijk gebleven. Maar in plaats van een dieselmotor, ligt er een (compacte) accu onder de motorkap en draagt de trekker een verwisselbare accu voorop. Accu wisselen, en de trekker kan weer rijden.

Start-up NB-Ecotech uit Markelo (Ov.) toont een prototype zelfrijdende elektrisch aangedreven beregeningshaspel, de NB-Economic 110-520. De machine heeft veel weg van het Fasterholt-concept. Met het grote verschil dat de achterwielen en de haspel niet middels een waterturbine worden aangedreven, maar elektrisch door een elektromotor. Dit geeft zodoende tot wel 50% minder drukverlies bij het kanon. Krachtbron zijn twee accu’s, die na elke werkgang moeten worden vervangen door twee opgeladen exemplaren. Slangdiameter is 110 millimeter, lengte van de slang 520 meter. 580 meter wordt leverbaar. Spoorbreedte instelbaar. Vanaf heden is de NB-Economic commercieel verkrijgbaar. Omdat de haspel elektrisch wordt aangedreven, komt de aanschaf in aanmerking voor 36% MIA en 75% Vamil. Aanschafprijs is tussen de €50.000 en €60.000.

Bolex uit Lexmond (U.) heeft zelf een wegbermenmaaier gebouwd, nadat fabrikant Lely de productie van hooibouwwerktuigen heeft gestaakt. Bolex heeft goed naar het Lely-concept gekeken, toen het zijn maaier ontwikkelde. De gladde ecokit voor de maaibalk beschermt kleine diertjes tegen de ronddraaiende messen. Het beschermdoek is van steviger materiaal dan van een ‘landbouwmaaier’, zodat wegschietend zwerfvuil wordt tegen gehouden en zodoende geen schade aan derden kan berokkenen. De frontmaaier is er van 2,05 tot 3,2 meter; deze hangt pendelend in een getrokken bok. De achtermaaier is er van 1,65 tot 3,2 meter. De achtermaaier kan 90 graden omhoog tot 60 graden omlaag maaien. De maaier is verder voorzien van een hijsoog en aanrijdbeveiliging. De 240 HD kost €11.000.

Horsch heeft een luxe gedragen spuit ontwikkeld. Het topmodel, de Leeb 2,2CS heeft een tankinhoud van 2.200 liter en spuitbomen tot 30 meter. De dopafstand bedraagt 25 centimeter en de spuit beschikt over boomhoogtesensoren. Leeg weegt de spuit 2 ton, vol rond de 4,2 ton. De serie omvat verder een 1.400 liter model en een 1.800 liter model. De spuit beschikt over een centrifugaalpomp en een zuigermembraanpomp voor de inwendige reiniging. Met CCS Pro zijn alle kranen elektrisch bediend en is automatisch vullen en inwendig reinigen mogelijk. Vanafprijs is €75.000. Horsch meldt dat een fronttank in ontwikkeling is en binnenkort wordt gelanceerd. De fronttank komt er in drie varianten, als communicerend vat, met extra pomp of als solo-unit met eigen bediening.

Op de stand van mechanisatiebedrijf Kruse Ootmarsum staat voor het eerst een nieuw product van Kema. Het betreft de Kema FX-triplemaaier. Kenmerkend aan de maaier is dat-ie aan de fronthef hangt, en het gras afmaait met een hydraulische messenbalk. De aftakas van de fronthef drijft via een oliepomp het eigen hydraulische systeem aan. Bijzonder van de machine met werkbreedtes van 7,15 tot 9,65 meter breed, is dat je ook met alléén het middelste maaielement kunt maaien. Handig, als je hem wil inzetten bij zomerstalvoeren.

Zasso, onderdeel van CNH Industrial, toont een samenwerking met het Belgische Group Verschueren. Het is een elektrische loofdoder. Group Verschueren is fabrikant van onder andere hydraulische maaiarmen en bouwt voor Zasso een arm waaraan een elektrische loofdodingsunit hangt. De fabrikanten ontwikkelden deze armconstructie voor onkruidbestrijding op taluds en langs snelwegen, omdat hier meer vraag naar komt. De combinatie is niet eerder op een beurs vertoond.

Op de New Holland-stand vinden we naast de bekende T5 op waterstof ook een T7 die op waterstof rijdt. De waterstoftanks voor de opslag ervan zijn verwerkt onder het verhoogde cabinedak. De trekker is enkele weken geleden gebouwd en staat nu voor het eerst op een publieke beurs.

Opnieuw een beursprimeur voor New Holland, namelijk één van de allereerste 1270 Plus Density persen. We kennen de 1290 High Density al, die volgens de fabrikant tot 22% meer in een pak krijgt dan conventionele persen. Die balen zijn 90 centimeter hoog. Nu kan New Holland ook een alternatief bieden met een baalhoogte van 70 centimeter, voor klanten die in verband met transport en opslag liever minder hoge baal hebben. De zogenoemde 1270 Plus Density, met een lagere perskamer. In verhouding tot de 1290 High Density, perst de 1270 Plus Density minder in een baal, maar stopt volgens de fabrikant wel ongeveer 10% meer in een baal dan de conventionele persen.

Op de beurs toont New Holland de vervanger van de T5 TD-serie: de T5.100 S. De trekker is uitgerust met een 3,6 liter FPT F5 motor. Het maximale vermogen is 101 pk en haalt het maximale koppel van 450 Nm bij 1.300 toeren. De trekker kan 129 liter diesel tanken en neemt 14 liter Adblue mee. De trekker is standaard uitgerust met een Synchro-shuttle, waarbij je tijdens het wisselen van rijrichting de koppeling moet intrappen. Optioneel kies je voor een powershuttle, waarbij dit hydraulisch gebeurt en je niet fysiek hoeft te koppelen. In transmissie is er keuze tussen een 12x12 of 20x20 transmissie. Bij Case IH vonden we de nieuwe Farmall A, die grotendeels overeenkomt met deze T5.100 S.

Machinefabrikant Imants uit Reusel (N.-Br.) toont op de beurs voor het eerst het type 36 roterende kleispitter. De spitmachine is vooral bedoeld voor trekkers vanaf 100 pk. De fabrikant geeft aan: kun je hem tillen, dan kun je hem gebruiken. De lichte machine is geschikt tot maximaal 150 pk, en vooral bedoeld voor klanten die een goedkopere spitmachine zoeken voor het afwerken van kopakkers of alleen een lichte trekker beschikbaar hebben. De spitter is beschikbaar vanaf komend seizoen.

Verreikerfabrikant Merlo heeft een nieuwe verreiker in het productgamma. Het betreft de Turbofarmer TF 42.7 116. Die komt onder de TF 42.7 145 te staan in de productlijst van Merlo. Technisch zijn de verreikers gelijk, op de motor na. Waar de TF 42.7 145 een Deutz-motor heeft met 145 pk, krijgt de TF 42.7 116 een Perkins-blok met 116 pk. De fabrikant geeft aan dat het tekort in Deutz-motoren hen heeft doen uitwijken naar een Perkins. Hoewel de verreikers beide 4,2 ton kunnen tillen en maximaal 7,1 meter hoog tillen. De lichtere uitvoering van de verreiker zorgt bij de normale werkzaamheden amper voor minder vermogen, geeft Merlo aan. De Perkins heeft een hoog koppel, waardoor je bij normaal werk weinig verschil merkt. Gebruik je de verreiker ook voor trekwerk, zoals het trekken van een vracht balen, dan adviseert Merlo wel de 145-versie te nemen. De verreikers zijn inmiddels leverbaar.

Machinefabrikant Vredo uit Dodewaard (Gld.) staat op de ATH met de Vredo VT 5536. Die is begin dit jaar gepresenteerd, en nu laat de fabrikant hem op de beursvloer zien. De zelfrijder is gebaseerd op de VT7028-2 drie-asser, en heeft daardoor een relatief lange wielbasis. Dit komt het comfort volgens Vredo ten goede. Ook is er meer ruimte voor onderhoud en koelers. Onder de opkiepbare tank ligt een 550 pk sterke Scania-zescilindermotor. Die zorgt voor het vermogen dat naar een vernieuwde VVT550-transmissie gaat. Die heeft onder andere een grotere tussenbak en twee rijmotoren, wat lijkt op de techniek in de Fendt 1050. De zelfrijder weegt van zichzelf 19,7 ton en heeft een tankinhoud van 22 kuub. Een 12 kuub verdringerpomp pompt met een optionele turbovuller maximaal 16 kuub per minuut. De pompunit is modulair gebouwd, en kan plaatsmaken voor een fronthef. Zo is de Vredo ook met een maisschuif op de maiskuil te gebruiken.

Op de stand van Argi uit Didam (Gld.) staat een Franse Novag-zaaimachine. Het betreft een no-till zaaimachine die gewassen kan zaaien, zonder dat er een voorbewerking nodig is. In Nederland is er inmiddels al één aan het draaien, met een werkbreedte van 4 meter. Werkbreedtes zijn er vanaf 1,12 tot 9 meter. Rijafstanden variëren tussen 16,7, 19 en 25 centimeter. Het zaaielement heeft een omgekeerde T-vorm, in plaats van een V-vorm. Een schijf snijdt de gewasresten en de bodem open, waarna een T-vormig zaai-element door de grond gaat en het zaadje in de grond brengt. Door de vorm voorkom je dat het zaadje in omlaag gebrachte gewasresten wordt ingekapseld en niet in contact komt met de bodem. Volgens de importeur houdt je zo ook de koolstofopslag intact. Argi is sinds kort importeur van het Franse merk, en staat er voor het eerst mee op de ATH. De machine is reeds leverbaar.

Ook is er een 6 meter brede frontklepelmaaier van de Italiaanse machinefabrikant Celli op de ATH te vinden. De machine kan in samenwerking met een 6 meter brede frees in de achterhef ervoor zorgen dat groenbemesting direct wordt ondergewerkt, na het afklepelen. Volgens importeur Argi voorkom je zo dat vrijgekomen gassen uit groenbemester ten behoeve van de aaltjesbestrijding in de lucht verdwijnen. Door het in één werkgang onder te werken, blijft de bestrijdende werking tegen aaltjes beter intact. De Gemini P is reeds leverbaar.

De Italiaanse fabrikant Celli is vertegenwoordigd op de ATH met een Maxi-P rotorkopeg. De opklapbare kopeg is 7 meter breed, en is geschikt voor vermogens tot 400 pk. De kopeg is vernieuwd ten opzichte van zijn voorganger, met een vernieuwde ophanging van de egalisatieplaten en rollen. De kopeg heeft oliekoelers en oliefilters, waarmee slijtage meteen uit het systeem gefilterd wordt. De machine is onder andere geschikt voor de uienteelt, doordat je drie 2,25 bedden kunt klaarleggen. De machine is reeds leverbaar.

De Nederlandse mini-trekkerfabrikant Knegt uit Veldhoven toont op de beurs zijn elektrische trekkers. Sinds 2020 bouwt de fabrikant elektrische trekkers en wil het afzetgebied verbreden. Knegt bouwt veel trekkers voor de paardenwereld, waarbij ze ingezet worden voor het slepen van de bak en klussen op het erf. De fabrikant denkt echter dat de trekkers ook geschikt zijn voor werk in de bouw en landbouw. Op de beurs toont de fabrikant onder andere de elektrische Knegt 40492E, welke is genomineerd voor de Gouden Klavertje Vier-innovatieprijs. De trekker heeft 55 pk vermogen, en kan 3 uur zwaar werk verrichten. Gebruik je de trekker voor lichte klussen vergelijkbaar met een paardenbak slepen of licht voorladerwerk rondom het erf, dan kun je tot 7 uur met een acculading doen. Bij 30% accucapaciteit mindert het systeem het vermogen, waardoor je automatisch getriggerd wordt om te gaan laden. Er is dan voldoende over om naar de oplaadplaats te rijden. Opladen met een snellader op 360 Volt doe je in 3,5 uur. Gebruik je een normale oplader op 220V, dan doet de lader er 7 tot 8 uur over een lading vanaf 20%. De trekker is er vanaf € 35.950 en is reeds leverbaar.

Op de stand van machine-importeur Landkracht Agri uit Hellendoorn (Ov.) presenteert het bedrijf een nieuwe zaaimachine. De Seed2Disc wordt in opdracht van Landkracht gebouwd en heeft dubbele zaaischijven die in twee rijen zijn opgesteld. De schijvenzaaier zaait met 32 of 40 uitlopen, en brengt zo de zaaiafstand terug tot 7,5 centimeter. De kouterdruk is hydraulisch te verstellen en de zaaidiepte kan per element ingesteld worden. De machine met 32 uitlopen weegt 1.072 kilo en met 40 uitlopen weegt-ie 1.240 kilo. De Seed2Disc met 40 uitlopen is leverbaar vanaf € 32.000 bruto.

Machinefabrikant Yanmar laat de nieuwe standaard kleurstelling op de GTH in Biddinghuizen zien. Sinds 1 januari 2022 is de standaardkleur van geel naar donkerrood gegaan. Geel is naar de optielijst gegaan, en nog steeds verkrijgbaar. Ook de oranje-zwarte Schaeff-kleuren en de witte Terex-kleurstelling is optioneel te krijgen. Wil je de shovel in een andere kleur laten afleveren, ook dat is mogelijk.

Holaras heeft een veegmachine speciaal voor minishovels ontwikkeld. Steeds meer veeboeren hebben namelijk een minishovel en Holaras zag daarin een goede mogelijkheid zijn veegmachineprogramma te verbreden. De aanbouwbok kan naar beide zijden 12 graden pendelen en 75 graden voorover. De bok heeft in hoogte 30 centimeter speling, zodat tijdens vegen de veegmachine los staat van deinen van de giek en de veegmachine beter bodemvolgend is op wat onregelmatig terrein. Verkrijgbaar van 1,5 tot 3 meter breedte. Met drie stevige wielen. Verkrijgbaar met opklapbare opvangbak. De borstel is met spindels in hoogte verstelbaar. Te koop vanaf €7.950.

De beursorganisatie van AgroTechniek Holland (ATH) en GroenTechniek Holland (GTH) meldt dat er ruim 3.000 trekkers en machines van ruim 500 merken op het beursterrein staan.

Beheer
WP Admin