De maten Jan (40) en rechts zijn broer Anne de Vries (42) hebben een akkerbouwbedrijf met afzet van gemalen meel en vers gesneden boerenfriet in de regio. Zus Ytje (35) heeft samen met haar man Jelmer de Kroon in 2017 een biologische Markttuin opgezet. Foto's: Mark Pasveer AkkerbouwFoto

Foto’s | FARMily Akkerbouw levert grondstoffen voor korte keten

FARMily Akkerbouw van de familie De Vries; regionale productie en afzet in Harich (Fr.). Een fotoreportage.

Scroll naar beneden voor de foto’s.

Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

FARMily Akkerbouw van de familie De Vries heeft 122 hectare grond in gebruik, waarvan 60 hectare in eigendom. In de relatief nieuwe bewaarschuur worden oergranen gemalen.

De Vries teelt 20 hectare eeuwenoude granen of oergranen, zoals spelt, haver, boekweit en rogge, zoals Jan de Vries hier laat zien. Oergranen doen het goed met weinig mest en zonder gewasbeschermingsmiddelen.

Een perceel met gerst met op de achtergrond tunnelkassen voor graanvermeerdering.

De installatie voor het malen van oergranen in de bewaarschuur van De Vries.

Cees Notenboom, eigenaar van Mole ’t Lam in Woudsend, heeft samen met een molenbouwer de maalinstallatie van oergranen bij De Vries gemaakt.

Van de gemalen granen zijn er kleine voorraden voor vaste klanten. “We gaan malen zodra we weer bestellingen hebben”, zegt Jan de Vries.

De Vries werkt samen met Notenboom en lokale bakkers die brood en andere producten maken van de oergranen.

Het Friese akkerbouwbedrijf teelt ook wat koolzaad.

Boekweit is ook een oergraan met eigenschappen die de gezondheid bevorderen. Deze granen bevatten minder gluten en meer vezels, mineralen, vitaminen, specifieke aminozuren en antioxidanten dan moderne tarwe.

Om meer eiwit van eigen land te halen, teelt FARMily ook mengteelten van eiwitrijke gewassen.

In het mengsel zitten onder andere veldbonen, winterwikke en rogge.

Naast het malen van oergranen, is De Vries in 2021 ook begonnen met het snijden van verse boerenfrites. Daarvoor telen de maten Agria’s en is een snijmachine aangeschaft.

De Vries verkoopt al jaren geschilde aardappelen aan restaurants in de omgeving en aan particulieren. Daardoor was er al klandizie voor de verkoop van vers gesneden boerenfrites.

De smaak van de vers gesneden boerenfrites wordt erg gewaardeerd.

In 2017 is de Markttuin opgezet voor de verkoop van biologische groenten aan winkels, horeca en particulieren.

De maten kunnen al vroeg in het seizoen verse seizoensgroenten leveren aan lokale winkeliers en horeca uit de tunnelkas van de biologische tuin.

Particulieren kunnen meedoen aan levering van groenteboxen of op het akkerbouwbedrijf groenten kopen.

Zoals pluksla in een originele verpakking van FARMily Markttuin.

Een groot deel van de pootgoedteelt is ingeruild voor de vermeerdering van 60 hectare tarwe en gerst.

Het bedrijf is van 50 hectare naar 20 hectare pootgoed gegaan. Daarmee kwam ruimte vrij in de bewaarschuur voor het malen van granen en het snijden van verse frites.

De graanvermeerdering kost zeker ook de nodige tijd en aandacht.

Een detail van de tarwevermeerdering. Dat gebeurt op een vast contract en dat past de maten beter dan te sterk schommelende pootgoedprijzen.

Beheer
WP Admin