Loonbedrijf Van den Dries uit `s-Heerenhoek (Zld.) werd ingeschakeld om de gerst eraf te rijden. - Foto's: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Foto’s | Eerste wintergerst voor de regen binnen

Daan Boonman in Heinkenszand (Zld) schakelde loonbedrijf Van den Dries in om zijn wintergerst te oogsten. Boonman teelde dit jaar voor het eerst wintergerst. Die bleek vroeg rijp te zijn.

Het was nog de vraag of de gerst voldoende droog zou zijn om er daadwerkelijk af te rijden. Chauffeur Jelle Vermue pakt na een omgang een monster om zekerheid te krijgen.

De tank wordt in ieder geval leeg gedraaid.

Bij het CZAV innamepunt te `s-Heerenhoek wordt de gerst bemonsterd. In het monster zijn nog duidelijk wat groene korrels te zien.

Wilco van de Guchte doet het monster in de vochtmeter en dan zal blijken of er verder gedorst gaat worden.

Groen licht voor de combine. Bij een onverwacht laag vochtpercentage van 13,2 en een hectolitergewicht van 67,8 kilo kan het dorsen verder gaan.

Zonder verder oponthoud gaat de combine het perceel gerst eraf rijden.

De hangende aren bij de haspel geven de rijpheid van het gewas goed aan. Het enige groen zit in de spuitsporen, rechts, daar komen dan ook de enkele groene korrels vandaan.

Het enige oponthoud is wanneer er onverhoopt een ruggetje grond ligt waarvan een deel op het maaibord komt. Dat moet dan even handmatig worden verwijderd.

De wagen wordt afgevuld en kan naar het innamepunt van CZAV. Het stro blijft liggen en wordt later geperst.

Bij afleveren wordt een definitief monster genomen dat wordt geregistreerd en bewaard. Het vochtpercentage bleek zelfs nog iets lager uit te vallen.

De eerste vracht graan van dit seizoen is binnen. Nog enkele weken dan kan in de tarwe worden begonnen.

Beheer
WP Admin