Rioolwaterzuivering. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Fosfaat uit riool mag in kunstmest

Waterschappen mogen een fosfaathoudend restproduct uit de rioolwaterzuivering voortaan leveren aan kunstmestfabrikanten.

De fosfaathoudende stof struviet is een geschikte grondstof voor kunstmest maar mocht daar tot nu toe niet voor gebruikt worden. Het moest als afval behandeld worden. Aan de toelating is zes jaar onderzoek en procedures voorafgegaan.

Rioolslib, dat fosfaat bevat, mag al vele jaren niet meer over landbouwgrond uitgereden worden. De kans op vervuiling met ongewenste stoffen is te groot.

Terugwinnen uit rioolwater

Het is wel mogelijk om fosfaat terug te winnen uit het rioolwater, in de vorm van struviet (Magnesium-ammonium-fosfaat). Dit ontstaat door magnesium toe te voegen aan vergist rioolslib. Een deel van de fosfaten uit rioolslib worden overigens al teruggewonnen en hergebruikt. Rioolslib wordt verbrand, waarna de fosfaathoudende as naar de kunstmestindustrie gaat.

De Unie van Waterschappen is opgetogen over de toelating van struviet. Bestuurder Sander Mager: ‘Voor een circulaire en duurzame toekomst is het van groot belang dat we de waardevolle grondstoffen die we uit het rioolwater halen, kunnen hergebruiken.’

Achttien stoffen

Volgens de Unie opent deze toelating de weg naar hergebruik van meer grondstoffen uit rioolwater. Waterschappen winnen nu al achttien stoffen terug, zoals bioplastics, vetzuren, biomassa en Kaumera. Dat laatste is een nieuwe grondstof met toepassingen in de landbouw en de betonindustrie. Volgens de Unie moet het tempo van de introductie van nieuwe vormen van hergebruik omhoog, om de doelen van het programma ‘Nederland circulair in 2050’ te halen.


Nieuwsbrief varkensmest

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen varkensmest.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  1. Is de fosfaat dan nog wel beschikbaar voor de plant, immers fosfaat op ijzerhoudende grond raakt ook gefixeerd en komt nauwelijks nog beschikbaar?

Beheer
WP Admin