AkkerbouwNieuws

Fors minder winst DSM

Heerlen – DSM heeft het afgelopen kwartaal last gehad van negatieve wisselkoerseffecten en een moeilijke afzetmarkt.

De nettowinst daalde 30 procent ten opzichte van vorig jaar, tot €78 miljoen. Het speciaalchemiebedrijf zag de omzet met 5 procent dalen tot €2,29 miljard.

Negatieve wisselkoersen drukten het resultaat met €29 miljoen terwijl een grote brand bij een vestiging in Zwitserland het Limburgse bedrijf €16 miljoen kostte. DSM verkocht het kwartaal 2 procent meer voedingsingrediënten zoals enzymen en vitamines. Over het eerste halfjaar komt de volumegroei zelfs op 3 procent uit. De divisie is goed voor bijna de helft van de totale omzet.

De prijzen lagen lager dan een jaar geleden en de euro was relatief “hard” ten opzichte van een serie andere munten, wat producten uit de Eurozone voor afnemers daarbuiten duurder maakte. DSM-topman Feike Sijbesma denkt dat de markt voor voeding voor menselijke consumptie vooralsnog moeizaam blijft maar ziet wel verbetering van de markt voor diervoeding. DSM maakt onder meer premixen.

DSM verdiende vorig jaar indirect veel aan de verkoop van babyvoeding, vooral zuivel, aan afnemers in Azië. DSM belevert westerse producenten die in met name China veel hebben verkocht nadat de melamine-affaire de zwakte van de Chinese zuivelsector blootlegde. Omdat een Nieuw-Zeelands bedrijf ook in opspraak kwam, aldus Sijbesma, is de hype wat voorbij. In China wordt bovendien gewerkt aan nieuwe regulering van de industrie, en veel leveranciers hebben daarom voorraden teruggebracht.

De economische omstandigheden blijven voorlopig moeilijk, voorspelde DSM. Het bedrijf verwacht de onderliggende prestaties en de financiële resultaten echter te kunnen verbeteren, zodat het aan de “huidige marktverwachtingen” kan voldoen.

Een overzicht van de voerprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin