Foto: Peter Roek BoerenlevenColumn

‘Formule-1 in de stal tijdens instrooien’

De koeien zijn door het dolle heen, het lijkt wel Formule-1 in de stal en ik vind het eng.

‘Kun je dat niet beter volgende week een keertje doen?”, merkt Luc op. Op zondagochtend ben ik bezig om stro in de boxen te doen. “Nee, antwoord ik, mijn agenda staat vol, dus het moet nu!”
Eerst laad ik een achttal strozakken in de shovel, vervolgens leg ik deze zakken op de rand van de 1,80 meter hoge muur. Een werkje dat nogal wat spierkracht vereist. Hoe doen die mannen dat toch altijd? Het ziet er zo gemakkelijk uit. Even doorwerken, want wanneer het té lang duurt, drukken de koeien de zakken zo weer over de rand, de stal uit. Waardoor ik ze zelf, zonder shovel, omhoog moet tillen. Om dit te voorkomen, ga ik bijna rennend de stal in.

Kalk over stro

Terwijl het meeste vee vaststaat aan het voerhek, lopen er ook altijd nog enkele dieren rond die ‘behulpzaam’ zijn met het openen van de strozakken. Eerst hark ik door alle boxen, daarna strooi ik kalk over de koematrassen. En vervolgens snij ik met een mes de zak open en verspreid het stro over de boxen. Gooi opnieuw nog extra kalk over het stro. Gretig likken de loslopende koeien de kalk uit het stro. Iedere keer een heuse delicatesse.
Eigenlijk is dit een klusje voor spierbundels maar de jongens zijn een weekendje weg. Bijzonder hoeveel werk ze nog verrichten zonder dat we het door hebben. En het is voor mij dan ook alweer een tijdje geleden dat ik dit deed.

Wat normaliter een heerlijk rustgevend klusje is, lijkt dit keer te ontaarden in een wanorde. In korte tijd zijn een groot aantal koeien net zo druk als ik. Da’s niet handig! Zijn ze dolblij met nieuw stro of toch stiekem reuze gelukkig met de eerste zonnestralen? Of zullen het toch voorjaarskriebels zijn?

Snelle werkwijze

Haastig strooi ik het gehakselde stro in de overige boxen want ik heb nog maar 15 minuten om op tijd bij de volgende afspraak te zijn. Maar niet voor niks luidt het spreekwoord ‘Haastige spoed is zelden goed’. Want de sterke koeien vinden mijn snelle werkwijze fantastisch. Ze beginnen te rennen.

Luidkeels loeiend en sprintend racen ze door de stal. Het lijkt wel de Formule 1, want de ene koe wil haastig de andere koe voorbij. De Grand Prix in Beuningen. Max Verstappen (Ansje 353) en Lewis Hamilton (Ansje 43) en de andere coureurs die een race aan het doen zijn. Een geduw én getrek dat lijkt te ontaarden in een reusachtige chaos. Een knotsgekke situatie waarin er van alles gebeurt. Ik zie nog net geen stofwolken ontstaan.

Dit is absoluut niet de bedoeling en eigenlijk vind ik het ook best eng. Straks valt er nog eentje of nog erger… dit moet snel stoppen voordat het echt mis gaat.

Gelukkig komt boer Luc helpen en even later is iedereen weer rustig. Behalve ik. Inmiddels ben ik in de auto gesprongen om exact 10 minuten te laat op de plaats van bestemming aan te komen.

Beheer
WP Admin