Premium
De nieuwe opfokstal is nu anderhalf jaar in gebruik. De varkenshouder is tevreden over de resultaten van de dieren. - Foto: Ronald Hissink VarkensErvaring

Fokkerij op koers in nieuwe opfokstal

Wilko Hendriks (55) runt samen met zijn vrouw Francis en kinderen op twee locaties een fokbedrijf voor de productie van TN70- en T20 opfokzeugen. In Witharen (Ov.) hebben ze 1,5 jaar geleden een nieuwe opfokstal gebouwd.

In de opfokafdelingen is zoveel mogelijk geautomatiseerd om de dieren zoveel mogelijk tijd en aandacht te kunnen geven. Per hok zijn twee voerbakken met vier voerplaatsen waar de dieren beperkt voer krijgen.

De afleverruimte voor de opfokzeugen is overdekt maar buiten de stal. De chauffeur hoeft zo bij het laden niet de stal in. Hygiëne staat hoog in het vaandel van het fokbedrijf.

De gelten maken veel gebruik van de Happy Feeder. De zeugjes spelen de hele dag met de ketting. Die is geschakeld met twee hokken en krijgen als beloning een vezelrijke wroetmix.

De geïmpregneerde coating is een aandachtspunt. Onder de voerbak en de Happy Feeder is daarom een extra laag coating aangebracht.

Beheer
WP Admin