Bezoekers van de demodag lopen naar de bemestingsdemovelden op De Marke. - Foto: Boerderij RundveeNieuws

Flink besparen op kunstmest door netjes te bemesten

Netjes bemesten betekent zo’n 20 kilo stikstof meer benutbaar uit mest.

Het verschil in ammoniakvervluchtiging bij toedienen van mest op grasland kan je zomaar 20 kilo stikstof benutbaar uit mest opleveren. Dat zei bedrijfsleider Zwier van der Vegte van innovatiebedrijf De Marke in Hengelo (Gld.) waar voor een breed publiek bemesting werd gedemonstreerd. De demo werd gegeven in het kader van project Bemest op z’n Best. Dat project heeft tot doel om de ammoniakemissie bij toepassen van organische mest op grasland te halveren. Dat is ambitieus, stelt projectleider Koos Verloop, maar zeker niet onmogelijk. “Hier is nog veel winst te halen, waarmee we stikstofruimte kunnen winnen.”

Juiste moment toedienen van mest

Weinig contactoppervlak met de lucht betekent minder vervluchtiging van ammoniak.
Weinig contactoppervlak met de lucht betekent minder vervluchtiging van ammoniak.

Van der Vegte haalt de verdamping van een emmer water aan als metafoor voor vervluchtigen van ammoniak uit mest. “Een emmer water doet er zomaar twee weken over om te verdampen. Maar als ik het laat uitvloeien over beton, is het een stuk sneller weg. Als de temperatuur dan hoog is en het waait ook nog stevig, dan gaat het nog sneller. Voor mest moet het omgekeerde gelden, ofwel, houd de mest in de emmer. “Maak het contactoppervlak met de lucht zo klein mogelijk door de mest netjes in de sleuven in de bodem te brengen zonder dat de sleuven overlopen. Met water toevoegen voor het uitrijden verdun je de concentratie en verlies je ook minder. Pas het ook toe bij het juiste weer. Liefst een beetje regenachtig, geen zon en weinig wind.”

Centrale boodschap is dat het verschil tussen netjes en slordig uitrijden tot een kilo stikstof per ton mest minder de lucht ingaat als gevolg van vervluchtiging. “Dan is er dus voor het gewas 20 kilo stikstof meer uit mest beschikbaar die je in de vorm van KAS niet hoeft te gebruiken. Bij de huidige prijzen tikt dat lekker door.”

Beheer
WP Admin