MechanisatieFoto

Fendt te hooi en te gras

Marktoberdorf (D) – Op de komende Agritechnica toont Fendt een nieuw ontwikkelde opraapwagen en een complete hooibouwlijn onder eigen naam en kleur. De hooibouwlijn is afkomstig van Fella, de opraapwagen is een nieuwe ontwikkeling.

Dat Fendt doorpakt en streeft naar zo’n ‘full liner’ pakket, heeft twee redenen. Ten eerste het verhogen van de omzet, en ten tweede een aantrekkelijker, compleet pakket bieden voor de Fendt-dealers. Vooral in Duitsland is dat belangrijk omdat dealers daar de komende jaren een keuze zullen maken tussen ofwel Fendt, ofwel Claas. Beide merken zijn van oudsher veelal vertegenwoordigd door dezelfde dealer.

Het complete programma omvat een lijn trommelmaaiers, schijvenmaaiers, schudders, harken en opraapwagens. De hooibouwmachines zijn één op één gelijkwaardig aan die van het merk Fella, maar dan in Fendt-groen, met een andere typenummer en typenaam. De trommelmaaiers luisteren naar de naam Cutter en hebben werkbreedtes van 2,20 tot 3,26 meter (twee of vier trommels), de schijvenmaaiers heten Slicer (1,66 tot 9,30 meter), de zwadharken Former (3,40 tot 12,50 meter) en de schudders heten Twister (4,00 tot 17,50 meter breed).

Nieuwe opraapwagen

De opraapwagen is een nieuwe in de markt. Fendt ontwikkelde hem samen met een machinefabriek in het Duitse Stolpen. Deze merkonafhankelijke fabriek maakt ook de opraapwagens voor Deutz-Fahr en Vicon, en vele machine-onderdelen voor andere fabrikanten zoals Claas. Hij wordt uitgevoerd als zogenoemde combiwagen, en is dus geschikt als opraapwagen én als silagewagen. Er komen twee typen, 35 kuub met 20-tons tandem (de Fendt VarioLiner 2035) en een van 40 kuub met 24-tons tandem (VarioLiner 2440).

De hooibouwmachines staan bij Fendt vanaf zomer 2016 in de prijslijst. De fabrikant levert ze vanaf voorjaar 2017 uit. Voor zover bekend, is het prijsniveau gelijk aan dat van de Fella-machines.