Foto: Koos Groenewold MechanisatieAchtergrond

Fedecom rapporteert trekkerverkopen per kwartaal

Brancheorganisatie Fedecom stopt met de maandelijkse publicatie van de trekkerverkopen. Zowel de actuele verkoopcijfers als de marktaandelen per merk komen voortaan per kwartaal naar buiten.

De maandelijkse cijfers wisselden door allerlei incidentele oorzaken sowieso al veel, waardoor echt harde conclusies pas na verloop van tijd te trekken waren. Productieverstoringen vanwege de coronapandemie maakten het onrustige beeld er alleen maar erger op, aldus Fedecom. Een rapportage per kwartaal zal meer rust in de cijfers brengen, is de verwachting.

Kenteken trekker

Fedecom bekijkt nog of zij in de toekomst data van de Dienst Wegverkeer (RDW) kan gaan gebruiken voor de statistieken. Die geven nu immers de kentekens uit en een overzichtje daarvan zou minder werk opleveren dan alle verkoopcijfers van aangesloten trekkerverkopers verzamelen en bundelen. Nog onduidelijk is welke gegevens de RDW wil en mag delen. Onduidelijk is ook welke onnauwkeurigheid je krijgt doordat tussen het uitgeven van een kenteken en de daadwerkelijke verkoop van de trekker meer of minder tijd kan zitten.

Beheer
WP Admin