Foto: Fotostudio Wick Natzijl MechanisatieOpinie

‘Fedecom heeft zitten slapen’

De mechanisatiewereld is in rep en roer. Nieuwe wagens van meer dan 8 ton moeten nieuwe remsystemen hebben, vanwege een Europese verordening die per 1 januari is ingegaan in Nederland.

Dit is een investering van duizenden euro’s voor de wagen en soms moet de trekker ook nog worden aangepast.

Brancheorganisatie Fedecom eist op hoge toon uitstel van de minister. Begrijpelijk, op het eerste gezicht. Leveranciers en ook boeren weten zich immers geen raad. Maar het is ook verwonderlijk. Deze regeling was al jaren bekend. Ze kan geen verrassing zijn. Hier hebben mensen hun kop in het zand gestoken. Daardoor heeft Fedecom verzaakt om de fabrikanten en afnemers voor te bereiden op de nieuwe veiligheidseisen.

‘Dat er nog geen trekkerkenteken is, wreekt zich nu ook’

Afgelopen jaren ging de aandacht vooral naar de slepende discussie over de registratieplicht. Dat er nog steeds geen trekkerkenteken is, wreekt zich nu ook. Volgens de logica van de Europese bureaucratie is er om die reden geen overgangsperiode mogelijk die de pijn had kunnen verzachten.

Voor- en tegenstanders van het kenteken zullen nu proberen elkaar de schuld te geven van het nieuwe probleem. Die vlieger gaat niet op. Met of zonder kenteken, onder deze Europese verplichting komen we niet uit. Maar met een beetje meer alertheid was het probleem een stuk minder pijnlijk geweest.

Beheer
WP Admin