Hoofdkantoor en distributiecentrum van supermarktketen Jumbo in het Brabantse Veghel. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

FDF: Jumbo’s Brabant hebben geen Nb-vergunning

Farmers Defence Force vroeg de gegevens van deze bedrijven op bij de provincie Noord-Brabant.

Filialen en distributiecentra van Jumbo in Brabant hebben geen vergunning op grond van de Wet natuurbescherming. Farmers Defence Force (FDF) heeft de gegevens van deze bedrijven opgevraagd bij de provincie Noord-Brabant.

Samen met hun jurist Max Hazekamp heeft de boerenactiegroep verzoeken bij provincies neergelegd om uit te zoeken of bedrijven, met voorop de filialen en distributiecentra van supermarktketen Jumbo, over zo’n Nb-vergunning beschikken.

Vooral boerenbedrijven hebben Nb-vergunning

Vooralsnog ziet FDF dat veelal boerenbedrijven die hebben. De provincie weet dat 400 bedrijven wel zo’n vergunning hebben. Dat vindt FDF onrechtvaardig: van boerenbedrijven is bekend wat de stikstofuitstoot is en andersoortige bedrijven hoeven zulke gegevens (vaak) niet op te geven.

Met de bedrijfsgegevens, verkregen via de provincies, wil FDF handhavingsverzoeken indienen. Dat is ook wat milieuorganisatie MOB doet richting boerenbedrijven. In verschillende provincies heeft MOB verzocht om boerenbedrijven zonder NB-vergunning te handhaven. Naar verwachting zullen deze verzoeken tot nieuwe rechtszaken leiden.

In totaal zijn er zo’n 200.000 bedrijven in de provincie Brabant, waar ook lokale bedrijven of eenmanszaken in alle sectoren onder vallen, die waarschijnlijk geen of een zeer kleine stikstofuitstoot hebben. Of al deze bedrijven ook een Nb-vergunning zouden moeten hebben, is bij FDF-jurist Hazekamp nog onderwerp van onderzoek.

Legalisatie PAS-melders

Wat Hazekamp wél zeker weet, is dat de provincie toe heeft gezegd dat PAS-melders in de provincie gelegaliseerd zullen worden. Dit is in navolging van dezelfde belofte van het ministerie van landbouw om bedrijven die in het verleden onder de inmiddels afgeschoten stikstofregels geen vergunning nodig hadden, alsnog een legale status te geven. Daarvoor is echter wel stikstofruimte nodig, waarvoor eerst maatregelen getroffen moeten worden. Op landelijk niveau verwacht het ministerie dat de legalisatie tot 2024 kan duren.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Reacties

  1. Dit is zeker het topje van de ijsberg. Er zijn nog vele bedrijven en instellingen en overheden buiten de landbouw die er aan moeten gaan voldoen . Nu met de nieuwe rekenregels (25 km voor iedereen) gaan de overheden er nog achter komen. Als ze bestaande landbouw bedrijven kunnen dwingen om een NB vergunning aan te vragen kan dat denk ik zelfs voor bestaande wegen en noem maar op. Het zal dan gaan zorgen voor zo’n groot onoplosbaar probleem dat ze er niet onder uit komen om de normen te veranderen verwacht ik. Ze hebben het altijd naar de landbouw toe geschoven maar komen er nu ook zelf mee te zitten. Tot nu toe hebben ze de landbouw laten reduceren om het gratis aan andere sectoren te geven en dat moet afgelopen zijn!

  2. bert hengel, jumbo heeft lak aan ons boeren. kopen in waar het voordeligste is. laat de lokale ondernemers barsten o.a, door iers vlees te verkopen

  3. Ik hoop dat dit het topje van deze ijsberg is en dat hiermee de milieueisen weer op de politieke agenda komen. Zodat zowel de boeren als de bouwers meer lucht krijgen. Aanscherpen van deze eisen bij andere bedrijven levert de boeren weinig of niets op.

  4. Waarom alleen jumbo? Er zijn zoveel andere bedrijven die geen Nb vergunning hebben.
    Ga eerst elke bouwvergunning aanvechten die niet over de benodigde Nb vergunning beschikken. M.A.W storm in een glas water bezorgen bij een van onze afnemers.
    Niet echt slim denk ik.

Beheer
WP Admin