Steeds meer Nederlanders vinden dat wolven overlast veroorzaken en nu gelooft slechts 43% dat ze in Nederland thuishoren, een daling ten opzichte van 52% in 2020. - Foto: Canva AlgemeenNieuws

Faunabescherming naar rechter om afschieten wolf Wapse

De Faunabescherming stapt naar de rechter in een zaak over de wolf die vorig jaar in Wapse werd doodgeschoten. De dierenorganisatie tekent bij de rechtbank Noord-Nederland beroep aan tegen een recente uitspraak van de bezwaarschriftencommissie van de gemeente Westerveld, waar het Drentse dorp Wapse onder valt.

De Faunabescherming wil dat burgemeester Rikus Jager van Westerveld op papier zet op basis waarvan hij op 9 juli 2023 besloot een wolf te laten afschieten. De organisatie stapte naar de onafhankelijke bezwaarcommissie van de gemeente, omdat Jager dat weigert. De commissie behandelde de zaak in februari en adviseerde recentelijk aan Jager om het bezwaar af te wijzen.

“De commissie is van oordeel dat de burgemeester een dergelijke aanwijzing niet op schrift kan en hoeft te stellen.” Jager, die deze week na veertien jaar burgemeesterschap afscheid neemt, nam dat advies over.

Tussenstap voor beroep tegen bezwaarcommissie

“Dit was een noodzakelijke tussenstap, we kunnen nu beroep aantekenen bij de rechter”, zegt voorzitter Niko Koffeman van De Faunabescherming. “Het is een buitengewoon bureaucratisch proces. De uitkomst hiervan heeft ook invloed op het precaire onderzoek door het Openbaar Ministerie naar deze zaak. Dat dit onderzoek nu al negen maanden duurt, sterkt ons in de gedachte dat sprake is van strafbaar handelen door de burgemeester. Wij zijn er stellig van overtuigd dat hij de wolf niet had mogen laten afschieten.”

Beheer
WP Admin