Leon Boer, inkoopdirecteur Farm Frites.<br /><em>Foto: Roel Dijkstra</em> AkkerbouwNieuws

Farm Frites vindt elke maand bom tussen aardappelen

Aardappelverwerker Farm Frites heeft ongeveer maandelijks een granaat of ander oud explosief aan de magneet hangen in een van de fabrieken.

Dat zegt inkoopdirecteur Leon Boer in reactie op de berichten van afgelopen weekeinde over de granaat die tot ontploffing is gebracht op het fabrieksterrein in Oudenhoorn. De granaat was gevonden tussen de aardappelen.

Die aardappelen waren gerooid in de regio van het Belgische Tienen, weet Boer. “Meestal komen explosieven uit streken waar in de Eerste of Tweede Wereldoorlog veel is gevochten, zoals ook de streek rond Ieper en tegen de Ardennen.”

Gevaar voor medewerkers

Hoe oud de explosieven ook mogen zijn, ze blijven zeer gevaarlijk, waarschuwt Boer. “Omdat de veiligheid van onze medewerkers voorop staat, nemen we elk incident zeer serieus. We hebben interne procedures over hoe we moeten handelen bij elke situatie. Onze mensen zijn opgeleid en kunnen herkennen of het gaat om een schadelijk of onschadelijk projectiel. Deze keer leek het op scherp te staan en is direct overgegaan tot het ontruimen van de locatie, het stilleggen van alle processen en het via politie inschakelen van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD).”

Voor de aardappelteler geldt eigenlijk ook een te volgen procedure, namelijk: direct de politie bellen.