AlgemeenNieuws

Farm Bill vrijwel zeker een feit

Washington – De Amerikaanse Senaat stemt vrijwel zeker in met landbouwwetgeving voor de komende vijf jaar, beter bekend als de Farm Bill. Eerder ging het Huis van Afgevaardigden al akkoord, terwijl de Senaat maandag een procedurele horde nam.

Het Witte Huis zei al groen licht te geven. In de Farm Bill maken directe betalingen onder meer plaats voor hogere gewasverzekeringen en een vangnet voor melkveehouders.

De Farm Bill is door een politieke patstelling twee jaar vertraagd en kost straks 100 miljard dollar (74 miljard euro) per jaar. Het grootste deel van het budget gaat naar het voedselbonnenprogramma SNAP. De nieuwe Farm Bill voorziet in een bezuiniging van 800 miljoen dollar op binnenlandse voedselsteun en dat is fors minder dan eerdere eisen van de Republikeinse partij. In de Farm Bill worden directe betalingen aan boeren en grootgrondbezitters vervangen door een uitgebreid programma voor gewasverzekeringen. De federale overheid vergoedt straks 62 procent van de premie.

Het Dairy Producer Margin Protection Program in de Farm Bill stelt melkveehouders schadeloos wanneer marges onder een ‘beschadigend niveau’ dalen. De marge wordt gebaseerd op melkprijzen en voerkosten. Het programma, niet bedoeld om winsten te garanderen, vervangt vanaf uiterlijk 1 september het Milk Income Loss Contract, waarbij boeren onder een bepaalde minimumprijs geld van de federale overheid krijgen. Premies worden berekend op basis van de omvang van de onderneming.

Melkveehouders die aan het programma deel willen nemen, betalen jaarlijks een bijdrage van 100 dollar voor administratieve kosten. In het eerste jaar is hun dekking beperkt tot de hoogste melkproductie in de laatste drie jaar. Later wordt de dekking opgeschaald in hetzelfde tempo als de totale melkproductie in de VS groeit. Het landbouwministerie berekent maandelijks de marges en gaat over tot vergoedingen wanneer marges twee maanden op rij onder een vastgesteld niveau blijven.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin