Wereldvoedselorganisatie FAO houdt er rekening mee dat de groei van het areaal wintertarwe dit jaar beperkt blijft. De organisatie baseert deze verwachting op de lagere graanprijzen. - Foto: Koos van der Spek AkkerbouwNieuws

FAO rekent op beperkte areaalgroei wintertarwe

Wereldvoedselorganisatie FAO houdt er rekening mee dat de groei van het areaal wintertarwe dit jaar beperkt blijft. De organisatie baseert deze verwachting op de lagere graanprijzen.

De omstandigheden waarin de wintertarwe op het noordelijk halfrond de grond in gaat zijn zeer wisselend. Gunstig zijn de omstandigheden voor wintertarwe in de Verenigde Staten. Ongeveer de helft van de gewassen staat er op dit moment goed tot uitstekend op. Daarmee staat de tarwe er daar beter bij dan in voorgaande jaren. Vorig jaar werd namelijk op hetzelfde moment iets meer dan een derde als goed tot uitstekend beoordeeld.

In de Europese Unie waren de zaai-omstandigheden in het centrale deel in het algemeen gunstig. Daarentegen werd in het Noorden en Westen het zaaien gehinderd door buitengewoon natte omstandigheden. In belangrijke gebieden hebben de wintertarwegewassen zodoende een flinke achterstand opgelopen.

Verdere daling tarweareaal in Oekraïne

In Oekraïne voorziet de FAO een verdere daling van het tarweareaal. Als gevolg van de oorlog met Rusland hebben de lokale boeren te maken met lage opbrengstprijzen en hoge kosten. De financiën beperken daarmee de mogelijkheden voor de boeren op het gebied van telen.

In Rusland was alle wintertarwe eind vorige maand gezaaid. Het zaaien begon in het Zuiden in oktober nog onder te droge omstandigheden, maar daarna zorgde regen voor een gunstiger vervolg van het zaaien naar het Noorden toe. In China waren de omstandigheden in het algemeen gunstig. In oktober werd het zaaien daar afgerond. De verwachting is dat het areaal daar groter is dan vorig jaar toen de oppervlakte uitkwam op een gemiddeld niveau.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

Beheer
WP Admin