Het rooien van de suikerbieten gaat prima. De rooier loopt mooi over de grond en de bieten komen behoorlijk schoon in de bunker. -Foto: Hans Prinsen AkkerbouwFoto

Extra werk voor bietenteler door natte herfst

Landbouw- en loonbedrijf Eugelink in Eldrik (Gld.) oogst in december een perceel suikerbieten. De oogst is al een keer uitgesteld omdat de omstandigheden niet ideaal waren. Nu moeten de bieten er echter uit omdat ze geleverd moeten worden.

De bedoeling was om de bieten op de kopakker neer te leggen en ze daar met de bietenmuis te laden. Loonwerker Eugelink wil onder deze omstandigheden echter niet het risico lopen dat de muis ze daar niet kan laden. Daarom heeft hij een extra kipper ingezet om de bieten een kilometer verderop op een hoger perceel neer te leggen. - Foto's: Hans Prinsen

De bieten worden rijdend gelost. De kippers moeten wel het land op omdat de opbrengst van een gang niet in de bunker past.

Zodra een kipper het land af gaat, rijdt de shovel er achteraan om de afvallende klei van het wegdek te schuiven voordat deze vastgereden wordt.

Borden aan weerszijden van de weg waarschuwen weggebruikers voor modder op de weg.

Op het hoger gelegen perceel worden de bieten in een lange hoop evenwijdig aan de weg gekip. Zo kan de bietenmuis ze vlot op vrachtwagens laden.

Om te voorkomen dat er na een regenbui water in de sporen blijft staan, wordt het perceel direct na de oogst gespit. Het plan was om het perceel te ploegen en er wintertarwe te zaaien. De omstandigheden lenen zich daar echter niet voor. Mocht het nog snel drogen, dan wil Eugelink alsnog wintertarwe zaaien en anders een zomergraan in het voorjaar.

Zodra de bieten eruit zijn, maakt Eugelink de weg met een watertank en rolbezem weer helemaal schoon.

Beheer
WP Admin