Foto: Luuk Meijering AkkerbouwNieuws

Extra bieten leveren kost straks €5,50 per ton

Suikerbietentelers die na teeltseizoen 2016 mee willen groeien met Suiker Unie betalen €5,50 per ledenleveringsbewijs (LLB), oftewel een ton bieten bij 17% suiker.

Na seizoen 2016 vervalt het bietenquotum. De basisreferentie blijft echter gehandhaafd, maar in de vorm van LLB’s; een combinatie van de huidige basisreferentie en aandelen van een teler. Nu hebben telers nog een aantal aandelen in de coöperatie dicht bij de minimum verplichting of juist dicht bij het maximum. Dat komt doordat ze door de jaren heen basisreferentie hebben gekocht of verkocht. Dat wordt gecorrigeerd.

Ledenleveringsbewijs

De basisreferentie wordt het uitgangspunt voor de LLB’s in 2017. Per aandeel krijgt een teler 19 LLB’s. Daarna wordt bepaald hoeveel LLB’s de teler aanvullend nodig heeft om zijn leveringsrechten op hetzelfde volume te brengen. Sommige telers moeten geld bijstorten, €5,50 per LLB, anderen krijgen terug. Dit gebeurt in april 2016.

Areaal uitbreiden

Cosun denkt te kunnen groeien na het wegvallen van de quota. Telers kunnen hun areaal dus uitbreiden. In juni 2016 krijgen telers de keuze voorgelegd. Willen ze geen extra LLB’s, een qua groei evenredig aantal LLB’s of een meer dan evenredig aantal LLB’s dan de groei van het suikerareaal.

Nieuwe minimumprijs

Of daar animo voor is, hangt vooral af van de prijs die Cosun realiseert vanaf 2017. De minimumprijs is €32,50 per ton bieten bij 17% suiker en 91 WIN. Dat ligt iets boven de huidige minimum EU-prijs van €26,29 per ton bieten met 16% suiker en een wingetal van 87. Omgerekend is de nieuwe minimumprijs dus €1,38 per ton hoger dan nu.