RundveeNieuws

Exportwaarde rundvlees EU gestegen

Brussel – De exportwaarde van Europees rundvlees is in de eerste 7 maanden van 2015 bijna een kwart hoger uitgepakt dan in dezelfde periode van 2014. Dit blijkt uit de jongste cijfers van de Europese Commissie.

De export van rundvlees en levende runderen vanuit de EU zit al enkele jaren in de lift. Vorig jaar tot en met juli werd voor zo’n 12 procent meer aan waarde geëxporteerd. Toen werd een stijging genoteerd van ongeveer €97 miljoen.

Dit jaar gaat het om een waardestijging van bijna €198 miljoen en werd in totaal voor meer dan €1 miljard naar bestemmingen buiten de EU verkocht.

Turkse vraag maakt boycot Rusland goed

De grootste stimulans voor de rundvleesexport was dat Turkije weer stevig aan de markt was na een aantal jaren van bijna afwezigheid. Mede hierdoor heeft de rundvleesexport in zijn geheel geen enkele last gehad van de Russische exportstop, al staat het ook vast dat deze stop voor een aantal afzonderlijke bedrijven wel voor problemen heeft gezorgd.

Waarde uitvoer naar Libanon en Hongkong gestegen

Behalve richting Turkije steeg ook de exportwaarde van rundvlees richting Libanon en Hongkong stevig. Gerekend naar volumes daalde de export naar Hong Kong echter juist licht.

Bestemmingen als Ghana en Ivoorkust waren juist goed voor een grote volumestijging, terwijl de waarde van de rundvleesexport naar deze landen relatief gering bleef.

Minder rundvlees uit Uruguay, Brazilië en Australië

Bij de import van rundvlees in Europa valt op dat juist minder rundvlees werd ingevoerd vanuit Uruguay, Brazilië en Australië, terwijl vanuit Botswana, Noorwegen en Namibië fors meer rundvlees naar de EU werd verkocht. Brazilië blijft met bijna 80.000 ton echter nog altijd de grootste rundvlees-exporteur richting de EU.

Beheer
WP Admin