Vergeleken met een jaar eerder zijn tot eind april 14% minder pootaardappelen uitgevoerd. – Foto: Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

Export pootaardappelen naar laagste punt in tien jaar

De uitvoer van pootaardappelen is in tien jaar niet zo laag geweest. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO).

Tot en met 30 april voerden Nederlandse exporteurs 691.258 ton pootgoed uit. Dat is ruim 14% minder dan op diezelfde datum in 2023, meldt de NAO. In de afgelopen tien jaar werd telkens royaal meer dan 700.000 ton geëxporteerd.

In de afzet van pootaardappelen binnen de Europese Unie is circa 7.500 ton minder geleverd in vergelijking tot een jaar geleden. De uitvoer naar Azië viel met circa 40.000 ton terug. En naar afnemers in Afrikaanse landen werd zelfs 60.000 ton minder pootgoed geleverd.

Sinds eind vorig jaar is al een daling in de export te zien. Een gebrek aan pootgoed is de belangrijkste oorzaak. Mede door de forse verhoging van de contractprijzen voor fritesaardappelen nam de teelt van pootaardappelen het afgelopen jaar in Nederland met zo’n 2.500 hectare af tot in totaal minder dan 39.000 hectare.

Lees ook: Leesrobot maakt sorteren van pootaardappelen leuker

Beheer
WP Admin