Europese Unie verlengt sancties tegen Rusland
De EU verlengt zijn economische sancties tegen Rusland, nadat Rusland eerder zei de grenzen dicht te houden voor EU-import.
De Europese Unie (EU) verlengt de economische sancties tegen Rusland met zes maanden. Daarover hebben de ambassadeurs van de lidstaten dinsdag 21 juni overeenstemming bereikt in Brussel, zo laten diplomatieke bronnen weten. Rusland heeft eerder gezegd haar sancties tegen landbouwproducten uit de EU te handhaven zolang de EU haar boycot in stand houdt.
Rusland heeft eerder gezegd haar sancties tegen landbouwproducten uit de EU te handhaven zolang de EU haar boycot in stand houdt.
Sancties van kracht tot eind januari 2017
De sancties zouden 31 juli aflopen, maar blijven nu van kracht tot eind januari 2017. Het besluit wordt naar verwachting binnenkort bevestigd op het niveau van ministers. Eén land heeft nog wel een parlementair voorbehoud gemaakt. De strafmaatregelen werden in 2014 opgelegd vanwege de Russische bemoeienis met het conflict in Oekraïne en de inlijving van het Oekraïense schiereiland De Krim. De EU heeft opheffing van de handelssancties gekoppeld aan naleving van het vredesplan van Minsk.
Europese zwarte lijst voor Russische instellingen en personen
De verlenging betekent dat de tegoeden in de EU van Russische personen en instellingen op een zwarte lijst bevroren blijven. Voor de individuen geldt ook een reisverbod naar de EU. Verder blijft de Europese kapitaalmarkt gesloten voor een aantal Russische energiebedrijven, defensieondernemingen en banken. Daarnaast is de uitvoer van technologisch gevoelige goederen naar Rusland beperkt.
Forse schade voor Europese landbouworganisaties
De Russen stelden in reactie een importverbod in op onder meer Europese groente, fruit en zuivelproducten. Landbouworganisaties in Europa hebben hierdoor forse schade opgelopen. Een aantal Europese landen had de afgelopen tijd aangedrongen op normalisering van de relaties. De verwachting is dat dat de komende zes maanden hoog op de agenda staat.
De Russen stelden in reactie een importverbod in op onder meer Europese groente, fruit en zuivelproducten. Landbouworganisaties in Europa hebben hierdoor forse schade opgelopen.