Er liggen voorstellen om uitzonderingen toe te laten op een aantal Europese regels waardoor er meer tarwe kan worden verbouwd. - Foto: Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

Europese Commissie wil tarweproductie verruimen

De Europese Commissie werkt aan maatregelen die de productie van tarwe in de EU kunnen stimuleren. Er liggen voorstellen om uitzonderingen toe te laten op een aantal regels in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, waardoor er meer tarwe verbouwd kan worden.

Europees landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski zei maandagavond na afloop van de vergadering van landbouwministers dat er voorstellen liggen om te kunnen afzien van de verplichte vruchtwisseling op bouwland en het buiten productie houden van een deel van het areaal.

Die gronden kunnen dan gebruikt worden voor het inzaaien van tarwe, aldus Wojciechowski. Er zijn nog geen besluiten over genomen. Dat moet in de voltallige vergadering van de Europese Commissie gebeuren, aldus de landbouwcommissaris, maar het voorbereidend werk is afgerond.

Voedselzekerheid nog niet in gevaar

Wojciechowski zegt dat er een strikt onderscheid moet worden gemaakt tussen wat op korte termijn nodig is voor de voedselvoorziening en wat op de lange termijn goed is voor de landbouw.

Volgens de Europees landbouwcommissaris is de Europese voedselzekerheid niet in gevaar. De Europese Unie produceert voldoende voor de eigen markt en ook nog voor een deel van de export.

Verschillende Europese landen hebben in de vergadering van landbouwministers wel de noodklok geluid over de droogte en de natuurbranden. Die problemen spelen onder andere in Italië, Hongarije, Spanje en Portugal.

Reacties

  1. ego beleid,,,de armen kunnen het niet meer betalen….is timmermansbaard overgestapt naar D33?..pvda kwam toch op voor de ARMEN?

  2. De politiek veroorzaakt altijd een hoop ellende. Regeren is vooruitzien…….blijkbaar zien ze hier niks vooruit…..wat moetje daar nou in godsnaam mee…

Beheer
WP Admin