Het gebruik van glyfosaat bij graslandvernieuwing en het doodspuiten van vanggewas lijkt in Nederland op zijn einde te lopen, omdat landbouwminister Piet Adema alternatieven verplicht wil stellen. - Foto: Canva AlgemeenNieuws

Europese Commissie wil toelating glyfosaat verlengen

Europese Commissie bereidt achter de schermen verlenging van het gebruik van onkruidbestrijder glyfosaat voor.

Dat blijkt uit stukken die milieuorganisatie Pesticide Action Network (PAN Europe) naar buiten bracht. Het gaat om een concept van de bekendmaking dat glyfosaat opnieuw wordt verlengd. Volgens het goed geïnformeerde nieuwsmedium Politico gaat het om een standaardverlening van 15 jaar.

Aanvankelijk verlenging glyfosaat met maximaal een jaar

Eind vorig jaar stelde de Europese Commissie nog voor om de toelating van glyfosaat met maximaal een jaar te verlengen, zodat alle herbeoordelingen van het middel goed kunnen worden afgerond. Eerder deze maand concludeerde de Europese autoriteit op het gebied van gewasbescherming, Efsa, dat er geen reden is voor ernstige zorgen over glyfosaat. Duizenden studies (2.400 studies, 180.000 pagina‘s) met betrekking tot effecten voor mens, dier en milieu werden bekeken. Tientallen deskundigen van de Efsa en van verschillende lidstaten waren bij het onderzoek betrokken. De conclusies van die studies zijn te lezen in het concept.

‘EU Commissie omzeilt debat verlenging glyfosaat’

Volgens PAN probeert de Europese Commissie het publieke debat en de wetenschappelijke vraagtekens rondom glyfosaat uit de weg te gaan door het concept van de verlenging vast klaar te leggen. PAN Europe is een milieuorganisatie die in Europa en ook in Nederland ageert tegen het gebruik van chemische gewasbescherming. De club betoogde eerder dat de industrie de beperking van chemische gewasbeschermingsmiddelen tegenhoudt.

In Nederland lijkt het gebruik van glyfosaat bij graslandvernieuwing en het doodspuiten van vanggewas ook op z’n einde te lopen. Landbouwminister Piet Adema heeft eerder namelijk gezegd dat hij alternatieven voor het spul verplicht wil stellen. Een harde deadline is er nog niet voor dit voornemen.


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  1. Van mij mag de hele chemie de landbouw uit maar dan wel voor iedereen en overal. Gaan we naar voedseltekorten en hoge prijzen. Boeren spuiten niet voor zichzelf maar voor een goedkoop voedselpakket voor de burgers. Beetje meer respect voor die gifspuiters aub. Ze lopen immers gevaar voor goedkoop voedsel van een ander.

Beheer
WP Admin