AkkerbouwNieuws

Europees tekort industriegroenten dreigt

Brussel – De grootste Europese producenten van conservengroenten melden een drastische afname in productie van erwten en bonen, waardoor tekorten dreigen te ontstaan.

Dat meldt de koepelorganisatie voor industriegroenten, Profel. Het zwaarst getroffen is het Verenigd Koninkrijk. Daar daalde de opbrengst van erwten met 35 procent en die van bonen met 20 tot 25 procent. Bovendien heeft Groot-Brittannië minder brassica beschikbaar, omdat de vraag op de versmarkt groot is.

Ook België meldt een afname van 20 tot 25 procent in de bonenproductie voor industriele verwerking. De erwtenproductie daalde hier met 5 tot 10 procent.

Dat is vergelijkbaar met de productiedalingen in Nederland en Frankrijk. Duitsland en Polen melden een vergelijkbare opbrengst met voorgaande jaren.

De verwerkende partijen reageren bezorgd op het nieuws, mede vanwege het feit dat het vooruitzicht voor volgend jaar niet rooskleurig is. Hoge contractprijzen voor tarwe zetten druk op de markt en alternatieve gewassen bedreigen het areaal industriegroenten.

Beheer
WP Admin