Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

EU verlaagt oogstraming mais en aardappelen

De Europese Commissie heeft de opbrengstverwachtingen voor korrelmais en aardappelen flink verlaagd ten opzichte van de vorige oogstraming in augustus.

In Nederland, België, het westen van Duitsland en Kroatië duurde het tot begin september voordat er een eind kwam aan de langdurige droogte van deze zomer. Dit heeft tot gevolg dat de opbrengsten voor korrelmais, suikerbieten en aardappelen nog lager uitvallen dan eerder voorzien.

In augustus werden de opbrengstramingen als gevolg van de droogte ook al naar beneden bijgesteld. Voor korrelmais ging de opbrengstverwachting vorige maand al met 8,6% omlaag ten opzichte van juli. Nu gaat er nog eens 4% vanaf, aldus de raming van de gewasmonitoring Mars van de Europese Commissie. Voor korrelmais wordt nu een opbrengst verwacht van 6,4 ton per hectare, dat is bijna 20% minder dan vorig jaar toen een gemiddelde oogst van het land werd gehaald.

Opbrengst in België daalt

In Hongarije en Roemenië vallen de opbrengsten ruim een kwart lager uit dan normaal. In Frankrijk levert het gewas met 8 ton per hectare 20% minder op dan vorig jaar. Toen werd een relatief grote oogst binnengehaald van 10 ton per hectare.

De aardappeloogstraming in de Europese Unie wordt nu verlaagd naar 33,4 ton per hectare. Volgens deze rapportage zien vooral de Belgen hun opbrengsten dalen als gevolg van de droogte. In augustus werd in België nog een oogst van bijna 40 ton per hectare voorspeld, maar nu is de raming verlaagd tot onder de 37 ton per hectare. Ten opzichte van de bovengemiddelde oogst van vorig jaar betekent dit een vermindering van 14%.

Gemiddelde oogst

In Frankrijk zijn de gevolgen van de droogte volgens de gewasmonitoren kleiner. Daar zakt de opbrengstprognose ten opzichte van vorig jaar met 6% naar 39,2 ton per hectare. De Duitsers zitten volgens Mars meer in de categorie van de Belgen; -13% naar 38,1 ton per hectare. In Nederland wordt daarentegen een meer gemiddelde oogst verwacht van 41,3 ton aardappelen per hectare.

Beheer
WP Admin