Foto: Koos van der Spek RundveeNieuws

EU verlaagt oogstraming korrelmais

De Europese Commissie verlaagt de oogstraming van korrelmais naar 61,7 miljoen ton. Een maand geleden ging de commissie nog uit van een maisproductie van 63 miljoen ton. De nieuwe raming ligt daarmee 2,5% lager dan die van juni.

De verlaging van de oogstraming bij korrelmais is de grootste wijziging die de commissie dit keer doorvoert. De gemiddelde hectareopbrengst in de EU wordt geraamd op 7,3 ton per hectare. Daarmee is het opbrengstpotentieel van de mais dit jaar veel beter dan de amper 5,9 ton per hectare die vorig jaar werd geoogst.

Vooral in Roemenië en Hongarije viel de maisoogst vorig jaar klein uit. En ook in Frankrijk was sprake van een geringe oogst. In totaal werd amper 52 miljoen ton geoogst, terwijl het meerjarig gemiddelde net boven de 67 miljoen ton ligt. Als gevolg van de droogte bleven hectareopbrengsten in Hongarije steken op 3,4 ton per hectare.

Dit jaar wordt een veel grotere oogst verwacht, al zal de productie het normale niveau nog niet het normale niveau bereiken. Dat komt doordat met name de Fransen en Roemenen minder mais hebben gezaaid. Het totale areaal aan korrelmais in de EU valt in vergelijking met vorig jaar 5% kleiner uit met 8,4 miljoen hectare.

Oekraïne en Brazilië leverden veel mais

De grotere maisoogst brengt met zich mee dat de EU veel minder mais hoeft te importeren. De Europese Commissie schat de import nu op 17 miljoen ton. Daarmee valt de import terug naar een normaler niveau. In het afgelopen seizoen steeg de maisimport uit derde landen door de tekorten in de EU naar 26 miljoen ton. Met name Oekraïne en Brazilië leverden veel mais.

De oogstverwachting van zachte tarwe in de Europese Unie is in de nieuwe raming licht verlaagd naar 126,1 miljoen ton. Per hectare wordt naar verwachting 5,76 ton tarwe geproduceerd. De hectareproductie van gerst wordt geschat op 4,7 ton per hectare en dat levert een totale oogst op van 48,6 miljoen ton. De Europese Commissie schat de EU-export dit seizoen op 32 miljoen ton zachte tarwe en 10 miljoen ton gerst. Daar staat een import tegenover van 4 miljoen ton zachte tarwe en 1,5 miljoen ton gerst.

Reacties

  1. Er is minder maaltarwe en meer voertarwe geoogst. Gunstig voor de veeboeren want tegenstanders van de veeboeren menen altijd dat graan aan vee voeren fout is. Gelukkig is er vee die die slechte granen nog kunnen verwaarden ( naar hoogwaardig voedsel).

Beheer
WP Admin