<em>Foto: Henk Riswick</em> AkkerbouwAchtergrond

EU tarweprijzen stabiliseren op laag niveau

De tarwenoteringen stabiliseerden vorige week op de Europese markten. De graanprijzen blijven onder druk staan door gunstige omstandigheden in het veld.

De Europese tarwenoteringen bleven begin vorige week redelijk stabiel met een lichte stijging op vrijdag. Volgens het agrarische overheidsbureau FranceAgriMer is momenteel 92 procent van de tarwe op het veld van goede of uitstekende kwaliteit. Mede daardoor blijven de prijzen voorlopig onder druk staan. De prijsindex van de International Grains Council (IGC) voor tarwe stabiliseerde vrijdag op 162 punten. Dat is 17 procent lager vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Op de termijnmarkt van Parijs steeg vorige week vrijdag het meicontract voor tarwe licht met 0,2 procent vergeleken met een week eerder naar €154,25 per ton.

Export EU-tarwe loopt aardig

In Europa loopt de export van tarwe redelijk goed. Als graanexporteur heeft de EU in seizoen 2015/’16 netto 17,7 miljoen ton graan geëxporteerd, blijkt uit afgegeven in- en uitvoercertificaten. In dezelfde periode vorig seizoen was dit 25,2 miljoen ton. Met name door ontwikkelingen in de Franse havens ligt de export op het moment hoger dan een jaar eerder. Door droogte is de vraag vanuit Noord-Afrikaanse landen toegenomen.

Gunstige oogstverwachtingen wintertarwe VS

De tarwenoteringen op de termijnmarkt in Chicago daalden vorige week deels als gevolg van de gunstige oogstverwachtingen van wintertarwe in de Verenigde Staten. De tarweprijzen zakten eind vorige week door de verwachte regenval in het zuiden van de VS. Het tarweareaal zal in seizoen 2016/’17 met 9 procent dalen vergeleken met seizoen 2015/’16. De gewassen staan er goed bij en de opslagplaatsen zijn overvol, doordat de exporten tegenvallen. Samen met de hoge voorraden levert dat prijsdruk op.

In het Zwarte Zeegebied lijken de tarweoogsten minder gunstig dan eerder werd aangenomen. Analisten verwachten komend seizoen een tarweoogst in de EU-lidstaten van 24,1 miljoen ton. Dat is 2,4 miljoen ton minder dan dit seizoen, met 26,5 miljoen ton. Mede doordat de inzaai van de zomergranen in Oekraïne wat vertraging oploopt door het koude weer.

Elke vrijdag de stand van zaken van de internationale graanmarkt, met o.a. nieuwe noteringen en artikelen die normaal alleen voor abonnees zijn. Schrijf je in voor de Graanmarkt nieuwsbrief

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Tarwe
  • Mais
  • Sojabonen