Foto: Jan Willem Schouten RundveeNieuws

‘EU-quotum voor rundvlees naar VS’

Henny Swinkels, directeur van VanDrie Group, wil dat de EU een apart importquotum afsluit voor rundvlees met de Verenigde Staten, zodat de export van kalfsvlees niet in gevaar komt.

Dat meldt vakblad De Kalverhouder. Nu het eerste Nederlandse kalfsvlees wordt geleverd, meldt Swinkels dat er wel een mits aan deze export zit. Die zit in het importquotum van de VS. Dat bedraagt 64.000 ton rundvlees, waar ook het kalfsvlees onder valt. Als de 64.000 ton vol is, moet een land dat vlees levert over elke volgende kilo 26% importheffing betalen.

Mocht dus bijvoorbeeld Brazilië of Argentinië besluiten om massaal rundvlees te gaan exporteren naar de VS, dan kan het quotum zo maar vol zitten. Daarom wil Swinkels via Eurocommissaris Phil Hogan een speciaal EU-importquotum voor rund- en kalfsvlees afspreken, zodat Europa het genoemde risico niet meer loopt.

China heeft interesse in Nederlands kalfsvlees

Nu de eerste vracht kalfsvlees aan de VS is geleverd blijkt er ook interesse vanuit China. Volgens Swinkels weten de Chinezen dat de kwaliteitsstandaard die de VS hanteert erg hoog is en dat het vlees dus van zeer goede kwaliteit moet zijn als je daar als land wilt kunnen leveren.

Beheer
WP Admin