AlgemeenNieuws

EU-parlement bepleit regels voor eerlijke handel

Brussel – De Europese Commissie moet regelgeving maken om de oneerlijke handelspraktijken tussen boeren, tuinders en hun afnemers tegen te gaan.

Lidstaten moeten steun krijgen van de Europese Unie om een eerlijker verdeling te krijgen in de voedselketen. Dat advies geven veel leden van de landbouwcommissie van het Europees Parlement.

De landbouwcommissie debatteerde aan de  hand van een rapport van de Ierse christendemocrate Mairead McGuiness over oneerlijke handelspraktijken. Het is de bedoeling dat het rapport van McGuiness eind dit jaar of begin dit jaar zal uitmonden in een uitspraak van het Europarlement.

Veel incidenten

McGuinness zegt dat er tal van incidenten zijn geweest, waarbij boeren het slachtoffer zijn geweest van oneerlijke handelspraktijken, omdat zij nu eenmaal aan het eind van de keten zitten en de minste kracht hebben in de keten. De vrijwillige regeling (Supply Chain Initiative) is een goed begin, maar veel leden van het parlement willen wetgeving. McGuiness pleit daar ook voor.  Ze realiseert zich dat daar nog wel veel discussie over zal volgen. “Er zijn veel verschillende opvattingen in de lidstaten, misschien hebben we meer coördinatie nodig op Europees niveau.” Ze krijgt onder andere steun van de liberalen en de Groene fractie.

Meer marktmacht

De Europese landbouwministers en de Europese Commissie hebben afgelopen week opnieuw benadrukt dat het van belang is de mededingingsregels onder de loep te nemen, zodat  boeren meer marktmacht kunnen ontwikkelen.

Beheer
WP Admin