Voorzitter Europese Commissie Ursula von der Leyen tijdens een persconferentie over de steunmaatregelen in verband met de coronacrisis. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

EU pakt crisis in landbouw met bestaand budget aan

De Europese Commissie zet vooral in op het flexibel gebruiken van bestaande GLB-gelden om de land- en tuinbouw te ondersteunen tijdens de coronacrisis.

De Commissie heeft aangegeven dat ze de voorschotten voor de uitkering van rechtstreekse betalingen en betalingen voor plattelandsontwikkeling wil verhogen en vervroegen. Voor toeslagen wordt het voorschot verhoogd van 50 naar 70%. Ook wil de Commissie flexibeler omgaan met controles voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Lidstaten hoeven het budget voor plattelandsontwikkeling dat niet benut is niet terug te storten naar de EU, maar mogen dit alsnog inzetten voor het platteland. In hoeverre dit gevolgen heeft voor de Nederlandse boer is nog niet bekend. Het ministerie van landbouw verwacht hierover in de loop van volgende week duidelijkheid te kunnen geven.

Over concrete maatregelen, zoals het openstellen van marktordeningsregelingen of steun voor de sierteelt, kondigt de Commissie nog niets aan. Het ministerie van landbouw reageert dat dit daarmee nog niet definitief van de baan hoeft te zijn.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Beheer
WP Admin