Foto: Canva VarkensNieuws

EU-landen vragen steun voor varkenshouderij

Lidstaten willen dat de Europese Commissie steunmaatregelen voor de varkenssector treft.

Stijgende voer- en energieprijzen komen zo hard aan in de varkenshouderij, dat de Europese Unie te hulp moet schieten. Dat vindt een grote groep Europese landen, die de Europese Commissie vragen steunmaatregelen voor de varkenssector te treffen.

De Litouwse minister van landbouw kaartte de moeilijke economische situatie in de varkenshouderij aan tijdens de vergadering van landbouwministers. Litouwen kreeg steun van Oostenrijk, België, Bulgarije, Kroatië, Cyprus, Tsjechië, Estland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Letland, Polen en Slowakije.

Lidstaten kunnen zelf maatregelen nemen

Europees commissaris Virginijus Sinkevicius heeft de Europese landbouwministers erop gewezen dat lidstaten zelf maatregelen kunnen nemen voor de varkenssectoren. Hij moedigde de lidstaten aan dat te doen en de daarvoor beschikbare fondsen te gebruiken.

Nederland vindt het van belang dat de varkensvleesmarkt nauwlettend in de gaten wordt gehouden, maar landbouwminister Carola Schouten pleit nog niet voor steunmaatregelen.

Food en agri herstelt goed van Covid-maatregelen

De Europese Commissie constateert dat de Europese food- en agribedrijven goed herstellen van gevolgen van de Covid-19-maatregelen. Er is veel zuivel, varkensvlees en olijfolie naar met name de VS en China geëxporteerd. Ook de handel met het VK trekt aan, hoewel de afhandeling van de controles aan de Brits-Europese grens nog altijd lastig verlopen.

Beheer
WP Admin