PluimveeNieuws

EU kan Oekraïens kooi-ei niet tegenhouden

Brussel – Europees commissaris Vytenis Andriukaitis (Gezondheid en Voedselveiligheid) kan geen maatregelen nemen tegen de invoer van kooi-eieren uit Oekraïne. Dat stelt Andriukaitis in antwoord op vragen van VVD-europarlementariër Jan Huitema.

Andriukaitis zegt dat de Europese Unie er binnen de wereldorganisatie voor diergezondheid OIE en de wereldvoedselorganisatie FAO alles aan doet om het niveau van dierenwelzijn wereldwijd op een hoger plan te zetten om op die manier het concurrentievermogen van de Europese ondernemers veilig te stellen.

Als kooi-eieren vanuit landen buiten de EU worden ingevoerd, moeten ze worden geëtiketteerd met de melding dat de eieren ‘niet conform de EG-normen’ zijn geproduceerd. Op die manier kunnen consumenten een  bewuste keuze maken, zegt Andriukaitis.

Tegelijk stelt de Europees Commissaris dat de invoer van eieren en eiproducten uit landen van buiten de Europese Unie verwaarloosbaar is ten opzichte van de eigen productie. De Europese Unie is een netto-exporteur van eieren en eiproducten.

Beheer
WP Admin