AlgemeenNieuws

EU-inspectie naar traceerbaarheid in Nederland

Den Haag – De Europese inspectie voor voedsel en veterinaire aangelegen (FVO, Food and Veterinary Office) gaat eind van de maand in Nederland kijken naar de traceerbaarheid in de voedselketen. Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma in de Tweede Kamer gezegd.

De FVO doet regelmatig aangekondigde audits.  Nederland  krijgt dit jaar te maken met vijftien audits op het gebied van traceerbaarheid (in zowel dierlijke als plantaardige sectoren), bij de invoer van vee, vis en vlees, op gebied van dierenwelzijn en op gebied van diergezondheid.

Bij de controles wordt zowel op bedrijfsniveau gekeken als hoe de overheid toezicht houdt.

Inspecteur-generaal Harry Paul van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zei donderdag op het Foodevent in Den Bosch dat hij benieuwd is hoe de tracking en tracing in Nederland op orde is. Als het bedrijfsleven de herkomstgegevens beschikbaar heeft, kan er snel een recall worden opgezet als er iets met het vlees speelt. “Dat is in ieders belang”, aldus Paul.  “De huidige technologie maakt veel mogelijk.”

Goede herkomstregsitratie helpt ook fraude op te merken en op te sporen. Paul roept het bedrijfsleven op vermoedens van  fraude te melden.  Controle op producten is daarbij van belang. Fraude is alleen mogelijk als paardenvlees ongemerkt als rundvlees kan worden verhandeld, of als inferieure grondstoffen ongezien als gecertificeerd worden geaccepteerd.

Paul stelde de ondernemers de vraag waarom er eigenlijk nog ‘rotte appels’ bestaan in het bedrijfsleven. “Waarom wordt er van rotte appels gekocht? Wij kunnen er nog zoveel tussenuit vissen, maar zo lang de prijs bepalend is, ben ik niet zo optimistisch dat de rotte appels werkelijk buitengesloten worden.”

Beheer
WP Admin