Foto: Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

EU importeert massaal mais

Spanje importeert op dit moment grote hoeveelheden mais uit Brazilië en Oekraïne.

Ook Nederland voert volop mais in, al blijft de Nederlandse import uit landen buiten de EU wel wat achter bij vorig jaar. Spanje heeft tot vorige week al bijna 2,2 miljoen ton mais geïmporteerd uit landen buiten de EU. Daarmee zijn de Spanjaarden het actiefst in deze import. Nederland volgt als tweede op de lijst van grote importeurs met inmiddels een maisimport van 726.051 ton. Andere belangrijke importeurs zijn Polen en Portugal.

De afgelopen vier weken schommelde de Spaanse maisimport uit derde landen wekelijks van 200.000 tot ruim 400.000 ton. Daarmee is deze invoer veel groter dan in de afgelopen jaren. Vergeleken met een jaar geleden is in de twaalf weken van 1 juli tot medio september bijna 70% meer geïmporteerd.

Droogte

De Spanjaarden hebben meer mais uit het buitenland nodig omdat de hectare-opbrengsten in eigen land door droogte veel kleiner uitvallen (-14%). Bovendien is er zo’n 7% minder ingezaaid dan vorig jaar, blijkt uit cijfers van de Europese Commissie.

De totale import van mais in de Europese Unie is inmiddels gestegen tot bijna 5,9 miljoen ton. Deze hoeveelheid is 2,6 miljoen ton (80%) groter dan de 3,3 miljoen ton in dezelfde periode van vorig jaar. Brazilië is de belangrijkste leverancier met 3,37 miljoen ton.

2,1 miljoen ton mais uit Oekraïne

Wel is het aandeel van Brazilië in totale EU-import iets kleiner dan een jaar geleden. Dat komt omdat er tot nog toe veel meer mais uit Oekraïne wordt ingevoerd. Hoewel de uitvoer van Oekraïne nog steeds met hindernissen verloopt, heeft de EU inmiddels ruim 2,1 miljoen ton mais uit Oekraïne geïmporteerd. Dat is bijna drie keer zo veel als in dezelfde periode vorig jaar.

Reacties

  1. Oekraine verkoopt graan met de daarin aanwezige mineralen naar europa. De oekrainers vullen dat verlies weer aan met kunstmest uit rusland. Hierdoor worden de europese gronden rijker en de russische kunstmestvoorraden kleiner

Beheer
WP Admin