Foto: Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

EU-export tarwe keldert ruim een kwart

De EU-export van zachte tarwe is met meer dan een kwart teruggevallen naar ruim 25,5 miljoen ton. Dat blijkt uit cijfers die de Europese Commissie bekend heeft gemaakt.

In seizoen 2019-‘21 was de Europese Unie zeer succesvol in de export van zacht tarwe. Uiteindelijk werd meer dan 34,75 ton tarwe geëxporteerd naar derde landen. Niet eerder werd er uit de Europese Unie zoveel tarwe geëxporteerd. De uitvoerhoeveelheid van afgelopen seizoen ligt op het niveau van het 10-jarig gemiddelde.

Meer export van mout

Het exportseizoen voor granen loopt van 1 juli tot en met 30 juni in het volgende jaar. Uiteindelijk is de graanexport van de EU afgelopen seizoen geëindigd op een totale hoeveelheid van ruim 39,5 miljoen ton. Veruit het grootste deel bestaat dus uit de uitvoer van zachte tarwe. Daarna volgt gerst, De export van gerst is met 5,6% gedaald naar 7,2 miljoen ton. Er is wel meer mout van gerst geëxporteerd. De uitvoer van dit laatste product dat in de bierbrouwerij wordt gebruikt is afgelopen seizoen met 17,5% toegenomen tot 3,1 miljoen ton.

In de graanimport is korrelmais het grootste product. In de afgelopen twaalf maanden daalde de EU-import van korrelmais met 26% naar 14,56 miljoen ton. Er werd wel meer harde tarwe geïmporteerd; +28% naar 2,8 miljoen ton. De totale graanimport in de Europese Unie daalde zodoende met 19,2% naar 19,8 miljoen ton.

Reacties

Beheer
WP Admin