Premium
Om een harde korst kapot te drukken, is veel gewicht nodig. De kunst is om een breuk in het midden van het zaaispoor te krijgen en dat valt niet altijd mee. Hoe goed dat lukt, hangt ook af van de drukwielen van de zaaimachine. - Foto: Agrideal
Robert Stokman in Biddinghuizen reed enkele jaren geleden bij gebrek aan een goed alternatief met de zaaimachine nog een keer licht over de gezaaide rijen. Werkte niet onaardig, maar is ook niet dé ideale manier. Vorig jaar deed Stokman ervaring op met een cambridgerol en met een wiedeg. Zijn conclusie is duidelijk: komt er dit jaar weer een korst op de uien, dan ga ik de wiedeg van de buurman lenen. En uiteindelijk, omdat die ook voor onkruidbestrijding nuttig is, zal er wel een keer een wiedeg worden aangeschaft. - Foto: Sytze Bakker
Jan Sonneveld, akkerbouwer in Dronten, werkte in het verleden vaak met een cambridgerol om korsten te breken. Hier op de foto enkele jaren geleden op in midden maart gezaaide uien. Je moet er echt op tijd mee beginnen, weet Jan uit ervaring. Als je twijfelt of het nodig is, moet je eigenlijk al beginnen. Liefst als de grond nog een beetje zacht is, want een korst wordt alleen maar steeds harder. Een algemeen recept is er niet volgens de Flevolandse akkerbouwer. Het blijft een beetje kiezen uit verschillende kwaden. De laatste jaren is er vaker met een wiedeg dan met de cambridgerol gewerkt. En soms is beregenen de oplossing. Met een fijne druppel en weinig water. Maar of dat werkt, hangt ook van de specifieke omstandigheden af. Is er veel wind dan is beregenen op voorhand geen succes. - Foto: Sytze Bakker