Elke elektronische hef heeft nog verbeterpuntjes MechanisatieAchtergrond

Elke elektronische hef heeft nog verbeterpuntjes

De elektronische Hefregeling (EHR) is intussen zo vanzelfsprekend dat je er bijna niet over nadenkt. Toch zijn er per merk verschillen, zo blijkt als we acht trekkermerken naast elkaar zetten en de werking van hun EHR doormeten in een vergelijkingstest.

De EHR-bediening van acht merken is bekeken, en zeven zijn doorgemeten (New Holland en Case IH zijn technisch gelijk). - Foto's: Stefan Tovornik

De EHR-bediening van acht merken is bekeken, en zeven zijn doorgemeten (New Holland en Case IH zijn technisch gelijk). – Foto’s: Stefan Tovornik

Om te testen hoe de EHR-systemen anno nu presteren, onderzocht testcentrum DLG de hefinrichtingen en bediening van acht trekkers: Case IH / New Holland, Claas, Fendt, JCB, John Deere, Kubota en Valtra. De testers onderzochten hoe de hef van de verschillende testtrekkers reageert bij verschillende instellingen (zie kader). Daarnaast bekeken we hoe praktisch de bediening van de hef is in het dagelijks gebruik. Hoe gemakkelijk is het om de hefbediening te activeren? En waar en op welke manier kun je de hefhoogte, daalsnelheid en dansonderdrukking instellen?

Grafiekjes

Van de meetresultaten is per merk een grafiek opgesteld. Deze geeft weer hoeveel de hef in hoogte bijregelt (in mm, rode lijn) nadat de remwagen de trekweerstand (in Nm, blauwe lijn) verhoogt of verlaagt. In de grafieken kun je twee dingen zien: hoeveel invloed de instellingen van de trekkrachtregeling hebben op de hefhoogte, én hoe EHR’s van de verschillende merken allemaal op hun eigen manier reageren. Daarnaast hebben we per hefinrichting een kort lijstje plus- en minpunten op een rij gezet.

Voorbeeld van een grafiek in de test; in dit geval de hefkarakteristieken van de John Deere. - Grafiek: MIsset/Profi

Voorbeeld van een grafiek in de test; in dit geval de hefkarakteristieken van de John Deere. – Grafiek: MIsset/Profi

Voor de volledige testresultaten zie de jongste editie van TREKKER, of bekijk de elektronische versie op onze website.