Premium
De grote sticker verraadt het geheim van de smid: de mengwagen heeft een elektrische aandrijving. De trekker voor de wagen dient uitsluitend voor het verplaatsen van de wagen. De trekkermotor draait niet tijdens het mengen. Heb je de trekker nodig voor andere werkzaamheden, dan kun je de wagen ook lossen met het ladende voertuig. - Foto: Jacco van Erkelens MechanisatieAchtergrond

Elektromotor vervangt trekker; hoe werkt dat?

Onder kappen bevindt zich het accupakket van Motrac. Het geheel is stof- en waterdicht gemonteerd. Wil je weten hoeveel er nog in de accu zit, dan kun je dit hier zien. Reesink verplaatst dit waarschijnlijk nog naar een betere zichtbare plaats, zodat je geen kap hoeft te openen.

Opladen gebeurt met een stekker zoals we die ook bij elektrische auto’s zien. De antennes op de mengkuip zorgen ervoor dat je over het hele erf bereik hebt. Valt de communicatie tussen wagen en afstandsbediening tijdens het mengen even weg, dan stoppen de vijzels voor de veiligheid.

Met de afstandsbediening bedien je de volledige mengwagen. Ook de hydraulische steunpoot is hier te bedienen. Daarmee kun je makkelijk de shovel of verreiker aan de wagen koppelen om de vracht te lossen. Naast vier noodstoppen op de mengwagen, is ook hier een noodstop geplaatst.

Op elke zijde van de wagen is een noodstop te vinden. Totaal vier stuks. Wordt een van de totaal vijf noodstoppen van het systeem bediend, dan stopt het mengen meteen en gaat er een rode en oranje lamp branden.

Reacties

  1. De accu’s maken het erg duur en minder duurzaam. Ik heb nog een zware krachtstroommotor staan (ongebruikt) waarmee ik de voermengwagen wilde gaan aandrijven en op een rail met kabelrail ernaast direct van het net elektrificeren. Dan heb je dus geen rendementsverlies zoals met accugebruik.
    Waarom ik het uiteindelijk niet uitgevoerd heb? We voeren nu met een zelfrijdend Schulens voerhek. Dat kost bijna helemaal geen energie en arbeid en kan ook vrijwel niet stuk. Alleen mengen is er dus niet meer bij , maar dat missen we niet echt vanwege lasagnekuil en het bevalt ons erg goed.
    Belangstelling voor de motor? Bel maar een keer of stuur een berichtje. 0654985855

  2. Het energetisch voordeel is te verwaarlozen.
    De transitie van voer mengen op diesel is; geen voer meer mengen.
    Het melkvoordeel in Joules is kleiner dan dat het voer mengen aan energie kost. (Productie mengwagen ook meetellen!)

Beheer
WP Admin