De Sclerotinia-schimmel leidt tot het rotten en afsterven van planten. Planten beschermen zichzelf door een eiwit te produceren dat de schimmel stopt of remt. - Foto: Canva AkkerbouwNieuws

Eiwit gevonden dat sclerotinia in aardappel veroorzaakt

Onderzoekers hebben het eiwit geïdentificeerd dat (aardappel)planten aanvalt bij sclerotinia. Hierdoor is de remedie een stap dichterbij gekomen.

Een onderzoeksteam van het Amerikaanse landbouwministerie en Washington State University heeft een eiwit geïdentificeerd dat ten grondslag ligt aan stengelrot. Deze schimmelziekte, ook wel sclerotinia genoemd, komt voor in meer dan 600 plantensoorten. De schade kan in een slecht jaar in de miljarden euro’s lopen.

Sclerotinia sclerotiorum

Kennis van dit eiwit, SsPINE1 genaamd, kan onderzoekers helpen bij het ontwikkelen van een nieuw, nauwkeuriger systeem van controlemaatregelen tegen de Sclerotinia sclerotiorum-schimmel. Dat is de schimmel die stengelrot veroorzaakt door aardappelen, sojabonen, zonnebloemen, erwten, linzen, koolzaad en vele andere breedbladige gewassen aan te vallen.

De Sclerotinia-schimmel leidt tot het rotten en afsterven van planten. Planten beschermen zichzelf door een eiwit te produceren dat de schimmel stopt of remt. Sommige schimmelpathogenen kunnen die weerbaarheid van planten overwinnen. Het leidt tot een constante strijd tussen schimmelpathogenen en hun plantengastheren.

Effectievere veredeling

De ontdekking van SsPINE1 heeft nieuwe onderzoekswegen geopend voor het beheersen van ziekteverwekkers van sclerotinia. Ook biedt het perspectief voor nog effectievere, meer gerichte veredeling om planten van nature resistent te maken tegen sclerotinia-ziekten. Bovendien heeft het team van wetenschappers aangetoond dat andere verwante schimmelpathogenen deze tegenstrategie gebruiken, wat de ontdekking nog belangrijker maakt.


Nieuwsbrief gewasbescherming

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen gewasbescherming.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin