Ondanks dat de omstandigheden nog niet optimaal zijn besluit Carlo Joossen van Schelde Tulip uit het Zeeuwse Oostdijk om kunstmest over zijn tulpenpercelen te gaan strooien. De strooier vult hij vanuit bigbags. - Foto's: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Eindelijk kunstmest over de tulpen

Door de zachte winter komt de groei van de in de herfst geplante tulpen vroeg op gang. Dat is een probleem als er zich een vorstperiode zou aandienen. Door het natte weer komt ook het tijdig kunstmest strooien in het gedrang.

Voor het strooien bepaalt Joossen eerst de korrelgrootte en de verhouding tussen de korrelgroottes van de kunstmest.

Het schudbakje geeft aan dat het overgrote deel, ongeveer 70%, bestaat uit korrelgrootte 3,3 tot 4,75 mm. Ongeveer 20% is groter dan 4,75 mm en zo’n 10% zit tussen de 2 en 3,3 mm.

De gegevens van de samenstelling worden in de computer van de strooier ingevoerd om zo voor een gelijkmatige spreiding te zorgen. Op het scherm rechts is het verspreidingsbeeld aan de hand van kleuring te controleren.

De kunstmest die gestrooid wordt is samengesteld uit verschillende componenten en dat is een hele waslijst. Nitraat-N 6,8%, Ammonium-N 10,7%, Kaliumoxyde 17%, Magnesiumoxyde 1,3% en Zwaveltrioxide 26%. Deze samenstelling is mede bepaald aan de hand van grondmonsters. Op percelen met weinig magnesium wordt extra magnesium gestrooid.

De bigbags met kunstmest worden met een wagen van perceel tot perceel gereden en dan naar de strooier gebracht.

De wagen met kunstmest kan niet bij de dam staan omdat deze smalle landbouwweg ook in gebruik is voor vrachtvervoer. De trekker met twee bigbags in de voorlader moet even aan de kant om een vrachtwagen langs te laten.

De strooier is weer vol en het strooier kan verder gaan. Joossen strooit 700 kilo per hectare. Schelde Tulip teelt dit jaar 7 rassen op 20 hectare voor 3 klanten. Na deze strooibeurt is de volgende ongeveer april. Dan wordt aan de hand van bladmonsters de mestbehoefte bepaald.

Het strooibeeld is gelijkmatig. Door de natte grond en de verwachte regen zullen de meststoffen vlot door de grond worden opgenomen.

Door het zachte weer komen de eerste tulpen al boven de grond. Zolang de kiemen nog niet groen zijn, zijn ze nioet zo gevoelig voor verbranding.

Zou er nog een vorstperiode aan komen, dan kan Joossen over de vroegste rassen vliesdoek leggen om vorstschade te voorkomen. Bij dit ook al kiemende ras zal dat niet nodig zijn. Er ligt ongeveer 18 cm grond boven de dubbele netten.

Een ander ras laat nog bijna geen kiem zien. Hier moet het toch wel flink over een langere periode vriezen voor er schade zou kunnen optreden. Dit jaar zullen deze zorgen wel niet aan de orde zijn. Op korte termijn wordt geen vorst verwacht en dan loopt de winter al weer ten einde.

Beheer
WP Admin